Menu Zavřít

Metaverzum ztrácí důvěru investorů a veřejnost se ho bojí. Má v digitálním světě budoucnost?

10. 5. 2022
Autor: Duncan Rawlinson, CC0 via Flickr
  • Ačkoli tržby společnosti Meta vzrostly o 6,6 procenta, její divize Reality Labs, která zodpovídá za vývoj metaverza, se ocitla tři miliardy dolarů v minusu

  • Z průzkumů vyplývá, že na digitální vesmír se těší jen sedm procent Američanů. Třetina z něj má naopak obavy a většinu vůbec nezajímá

  • Investoři teď navíc vzhledem k situaci dávají přednost jistotám před rizikovými akciemi

  • Nadšenci do VR se však nevzdávají a myslí si, že doba, kdy bude lidstvo na vstup do metaverza připraveno, teprve přijde


Tři miliardy dolarů ve ztrátě. Tak zní hospodářský výsledek společnosti Reality Labs, která stojí za vývojem vysněného metaverza Marka Zuckerberga, za první čtvrtletí letošního roku. Ačkoli slavný zakladatel Facebooku prohlašuje, že firma teprve staví základy toho, co by se v následujících letech mělo stát každodenní součástí digitální budoucnosti lidstva, čísla budí spíše skepticismus. Stejně jako nedávný průzkum společnosti Axios.

Z jeho výsledků totiž vyplynulo, že Američané se života ve virtuálním světě spíše obávají, než že by se na něj těšili. Strach v souvislosti s metaverzem zmínila skoro třetina z 2500 respondentů a pozitivní očekávání má jen sedm procent z nich. Většinu dotázaných pak tato problematika vůbec nezajímá, což se shoduje s výsledkem obdobné statistiky, v níž pro změnu 60 procent lidí uvedlo, že pojem metaverzum nikdy neslyšeli.

Američtí výzkumníci představili zdokonalený headset. Slibují si od něj mnohem realističtější prožitek při líbání v metaverzu
Přečtěte si také:

Američtí výzkumníci představili zdokonalený headset. Slibují si od něj mnohem realističtější prožitek při líbání v metaverzu

Nezájem, nebo dokonce strach Američanů do značné míry znejistěl firmy jako Microsoft, Disney, Roblox nebo Epic Games, které už investovaly miliardy dolarů do vývoje konkurenčních virtuálních světů. Starosti ale přibyly i investorům, již si za miliony dolarů nakoupili nehmotné pozemky v Sandboxu a Decentralandu, což jsou první dvě platformy metaverza.

Investice na 15 let

Viceprezident Facebooku pro metaverzum Vishal Shah je přesvědčen, že jakákoliv panika je aktuálně předčasná. Investice do virtuálního světa se podle něj začnou vyplácet přibližně za 15 let, až proběhne technologický vývoj potřebný pro přijetí VR helem a dalšího nutného vybavení širokou veřejností. A není jediným snílkem, který v rozšíření virtuálního vesmíru doufá. Firmy, jež vkládají své naděje i prostředky do fiktivního světa, stále existují. Jednou z nich je i společnost Qualcomm.

„Přijetí metaverza teprve přijde. A pak to bude skutečně obrovská příležitost,“ myslí si její generální ředitel Cristiano Amon. „My jsme před deseti lety začali s investicemi do základních procesů, které umožnily sloučení fyzických a digitálních prostorů. Proto není žádné tajemství, že více než 40 různých zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu ve světě pohání naše technologie,“ řekl serveru Yahoo Finance.

Spolupráce s Metou byla pro Amona jednou z nejvýznamnějších, neboť z ní vzešly například VR headsety Quest a Quest2. Nyní firma pro změnu pracuje s Microsoftem, jenž se chystá škálovat své brýle HoloLens, na vývoji vlastního čipu pro virtuální a rozšířenou realitu. Další významnou smlouvu pak Qualcomm uzavřel s firmou ByteDance, se kterou společně usiluje o vytvoření VR platformy pro sociální síť TikTok.

Facebook je za zenitem

Přestože výše zmíněné headsety od Qualcommu byly, respektive jsou komerčně úspěšné, většina projektů spjatých s metaverzem se, jak ostatně dokládají finanční výsledky Reality Labs, spíše topí v problémech. Zmíněná letošní třímiliardová ztráta jen navázala na loňský nezdar vlajkové lodi dotčené společnosti, monetizační platformu Horizon Worlds. Ačkoli si tuto aplikaci stáhlo 300 tisíc uživatelů, firma na konci loňského roku vykázala desetimiliardovou ztrátu.

Navíc Zuckerbergova sociální síť jako taková se podle mladších generací dávno nachází za zenitem, a tak Facebook, nově známý jako Meta, loni poprvé od začátku své existence bojoval s poklesem počtu uživatelů. Nyní sice jeho vedení hlásí, že jich opět o čtyři procenta přibylo, což znamená, že profil na zmíněné síti má již 1,96 miliardy lidí, i tak ale musejí pro letošek počítat s dalšími ztrátami v řádu miliard dolarů. Ty pramení z nutnosti žádat uživatele iPhonů o povolení shromažďovat o nich prostřednictvím svých aplikací nejrůznější údaje, což se až donedávna dělo zcela automaticky.

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost
Přečtěte si také:

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost

Meta také nedávno pozastavila nábor nových inženýrů, kterýžto krok vysvětluje potřebou přizpůsobit svoji zásobu talentů růstovému tempu a aktuálním odhadům trhu. Propouštět však neplánuje.

Společnost navíc oznámila, že za první čtvrtletí vykázala zisk 2,71 dolaru na akcii, což je o 17,9 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Na druhou stranu, její celkové tržby vzrostly o 6,6 procenta na výsledných 27,9 miliardy dolarů, přičemž většina z nich pochází z nové divize ,Family of Apps‘, jež byla vytvořena loni.

Další vynález telefonu?

Zuckerberg jako majitel Mety se aktuálně soustředí především na virtuální vesmír. Při získávání nových investorů mu však vůbec nepomáhá fakt, že Federální rezervní systém (Fed) ve snaze zabrzdit rostoucí inflaci minulou středu zvýšil úrokové sazby o půl procentního bodu do pásma 0,75 až 1,0 procenta – jedná se o nejvyšší zvýšení úroků za posledních 22 let, jak uvádí ČTK. Investoři proto čím dál víc upřednostňují jistotu před rizikovými akciemi, mezi něž ty od metaverza bezesporu patří.

BRAND24

Amon ale navzdory všemu zůstává optimistou. A přesně takové lidi teď Zuckerberg potřebuje. „Vyvíjíme řadu vylepšení, která možná ve spojení se smartphonem přenesou člověka do rozšířené reality, přičemž budou k nepoznání od běžných brýlí,“ myslí si. „A to je pořádná příležitost, možná tak velká jako kdysi telefony!“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).