Menu Zavřít

Mapa Země v 3D a nejtenčí materiál na světě

30. 10. 2010
Autor: profit

Poté co kina masírují 3D filmy, se tomuto fenoménu podařilo proniknout i do kosmického výzkumu. Výzkum tady na Zemi mezitím přinesl nejtenčí, a přitom nejpevnější známý materiál...

Foto: Wikimedia

Satelity mapují zemi v 3D

V polovině letošního října dva německé satelity Tandem-X a TerraSAR-X zahájily mapování zemského povrchu ve 3D vizualizaci. Pohybují se rychlostí 7 km/s a oba letí po dráze ve tvaru dvojité šroubovice, což má zabránit jejich vzájemné kolizi v případě nenadálých problémů. Od využití výsledného výškového modelu se očekává nejen zvýšení bezpečnosti letecké navigace, ale také lepší informovanost o tom, kterým oblastem nejvíce hrozí povodně. „Doufáme, že do Vánoc dokončíme všechny testy a pustíme se do získávání dat pro vytvoření digitálního výškového modelu,“ řekl BBC News o přibližovacích manévrech Manfred Zink z Německé kosmické agentury.

BRAND24

Nobelova cena za nejpevnější a nejtenčí materiál

Letošní Nobelova cena za fyziku míří do Velké Británie. Získala ji dvojice ruských vědců pracujících na univerzitě v Manchesteru. Královská akademie věd ocenila výzkum Andreho Geima a Konstantina Novoselova v oblasti studia grafenu, což je forma uhlíku podobná grafitu. Grafen je nejpevnější a zároveň nejtenčí známý materiál. Vykazuje dokonce lepší vodivé vlastnosti než měď. Předpokládá se jeho využití v elektronice při výrobě počítačových prvků či v oblasti nanotechnologie. „Jelikož je takřka dokonale průhledný a zároveň se jedná o dobrý vodič, je grafen vhodný k výrobě dotekových obrazovek, elektroluminiscenčních světelných panelů, a dokonce i solárních článků,“ zdůraznil výbor při udílení ceny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).