Menu Zavřít

Lžíce jako zákusek: jedlé příbory se po zákazu plastových mohou stát hitem

8. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Nápad vyrábět jednorázové lžíce, jež se nemusejí po použití vyhodit, ale budou vlastně součástí pokrmu, vznikl v Indii. Vyrábí je německá firma Kulero. Příbory mají šanci se v rámci EU rozšířit, až v roce 2021 vstoupí v platnost zákaz prodeje plastových jednorázových příborů.

Firmě Kulero šéfuje studentka Juliane Schöningová. V esperantu slovo kulero znamená lžíce. Vyrábí dva druhy lžící z obilí, jež se dají sníst. Menší jsou vhodné jako lžička na zmrzlinu a další dezerty, větší na polévky i další jídla. Ředitelka firmy slibuje, že se lžíce nerozpustí, ani když bude ponořena v horké polévce 30 minut. „Také dobře chutnají,“ zdůraznila k faktu, že tento druh příborů má pět příchutí.

Od června se prodávají s příchutí čokolády, koření masala, máty, pepře a soli. Lžičky připomínající sušenky jsou vyrobeny ze směsi pšenice, prosa, ječmene, cizrny, rýže a ovesných vloček.

Ekologické příbory se vyrábějí v Indii v malém provozu spoluzakladatele Hemanta Chawly, kde pracuje jeho rodina a přátelé. Podnikatelé plánují vyrábět jedlé příbory i v Německu, aby se snížila uhlíková stopa produkce a dopravy při dovozu příborů na evropský trh.


Méně skládek, více recyklace. Česko se plíží k nové legislativě o odpadech

 Skládka odpadu, ilustrační foto


Samotná myšlenka příborů, jež se mohou také sníst, vznikla v Indii. Zde se už podařilo v roce 2018 prodat dva miliony těchto sušenkových lžiček. Firma Kulero prodala a dodala zákazníkům dosud 50 tisíc kusů. Další zásilka o 250 tisících je podle zakladatelky projektu už také prodaná. Maloobchodní cena menší lžičky na zmrzlinu je deset centů (2,50 koruny). Zájem o tuto alternativu příborů roste s tím, jak se blíží datum zákazu prodeje jednorázových příborů z plastu.

Mladí zakladatelé firmy zdůrazňují, že udržitelnost se týká také spravedlivé odměny pro zaměstnance v Indii, kteří lžíce vyrábějí, a také pro zemědělce produkující obiloviny na výrobu příborů. Kulero nyní pracuje na vývoji vidliček a míchátek na kávu.

Od roku 2021 se v EU nebudou moci prodávat jednorázové plastové příbory, vatové tyčinky, brčka a míchátka.

Ekologické organizace nicméně varují, že zákazy plastových výrobků nevedou ke snižování plastového odpadu, protože vzniká naopak více alternativ, jež přispívají k nárůstu opadů jako celku. Ukazuje se to na příkladu chování spotřebitelů ve Velké Británii.

Spalovny ANO či NE? Přečtěte si polemiky:

Jak se propálit k další metě

 ANO spalování

Pec nám spadla

Dále čtěte:

Návrhy odpadových zákonů: tisíce připomínek, žádný potlesk

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

BRAND24

Pět korun za plechovku. Zálohovat se budou možná i hliníkové obaly

Jak se zbavit plastového odpadu: Američané z něj vyrábějí palivo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).