Menu Zavřít

Lidé se přestali bát kontejnerového bydlení. Firma Stav Kont vozí modulární domy z Lednice do Afriky

11. 8. 2022
Autor: Stav Kont
  • Zájem o modulární stavby roste. Lidé v přepravních kontejnerech bydlí, používají je k rekreaci, vaří tam pivo nebo z nich dělají čističky vody a bioplynové stanice

  • Důvodem jejich popularity je dostupnost a variabilita, které z nich zároveň dělají ideální bezbariérové bydlení pro seniory, startovací byty a haly

  • U nás se společnosti věnující se modulárním stavbám koncentrují na Moravě. Odtud přestavěné boxy vyváží především do Afriky

  • Kontejnery zároveň představují alternativu k obtížně dostupným tradičním stavebním materiálům

Stánek nebo mobilheim z upraveného lodního kontejneru už v dnešní době nepřekvapí. Bydlení v modulárním domě možná ještě zdvižené obočí a asociaci na provizorní tábory v oblastech postižených přírodními katastrofami vyvolá, ale jak dokazuje moravský průkopník a kutil Marek Popálený, v lodním kontejneru lze pohodlně žít i trvale. Lidé si na přepravní boxy berou hypotéky a posléze je mění například v rekreační apartmány nebo gastroprovozy a pivovary.

O tom, že modulárním stavbám se na Moravě daří, svědčí i nedávné otevření nové pobočky společnosti Stav Kont development, která ve městě Lednice navýšila své kapacity o 200 procent. Financování projektu zajistilo dluhopisové tržiště Zainvestuj.to a emise dluhopisů ve výši pěti milionů korun byla upsána v rekordní lhůtě dvou měsíců.

Na dvou tisících čtverečních metrů se zaměstnanci firmy věnují renovaci vyřazených lodních kontejnerů, z nichž tvoří moderní a dostupné obytné jednotky. Jednatel Stav Kontu Jakub Zaviačič uvádí, že jeho lidé zpravidla pracují na 15 modulech naráz, což umožňuje ročně vyprodukovat dvě stovky jednotek. Zájem o ně přitom ve světle nedostupnosti běžných stavebních materiálů i zpřísnění pravidel pro poskytování půjček jen stoupá – letos firma zaznamenala 160 poptávek, tedy dvakrát víc než loni.

Kalifornská firma vyrábí stavební bloky z nerecyklovatelných plastů. Poslouží k výstavbě zdí i přístřešků
Přečtěte si také:

Kalifornská firma vyrábí stavební bloky z nerecyklovatelných plastů. Poslouží k výstavbě zdí i přístřešků

„Lidé se kontejnerového bydlení přestali bát. V praxi vidí, že má celou řadu výhod, od praktičnosti přes snadnou úpravu podle konkrétních potřeb až po velmi rychlé dokončení. Jednodušší je i vyřízení potřebných dokumentů. Kvalitou bydlení i úsporností se přitom neliší od dřevostavby nebo klasické zděné výstavby. Nákladově je přitom kontejnerová jednotka výrazně příznivější volbou,“ říká Zaviačič.

Jako z lega

Základní stavební jednotka modulárního domu měří 12 na 2,5 metru. Z těchto kvádrů lze pomocí řezání a opětovného skládání vybudovat v podstatě cokoli od dvoupatrového rodinného domu o užitné ploše 110 metrů čtverečních přes garsonky vhodné jako startovací bydlení určené mladým až po bezbariérové ubytování pro seniory. Plně vybavené kontejnery o velikosti standardní městské garsoniéry lidé pořídí od 1,2 milionu korun, přičemž tato částka zahrnuje i podlahy, nábytek a technické zázemí. Domky jsou zateplené, opláštěné, nechybí sociální zařízení. Stačí je dopravit na místo určení a napojit na inženýrské sítě.

Navíc se dají převážet i po dokončení, což se hodí v případě, že majitel chce modulární domek využít k rekreaci nebo jako bungalov sloužící k pronajímání. Popularitu kontejnery získaly i jako řešení pro gastronomii, fungují v nich restaurace, hotely i kavárny. Jedním z posledních projektů společnosti je tribuna pro fotbalové hřiště.

Jejich variabilita a dostupnost zároveň z modulů činí vhodnou alternativu pro starší osoby, které jsou dostatečně samostatné, aby zvládly bydlet samostatně mimo domy s pečovatelskou službou, ale zároveň už si nemohou dovolit se starat o celé, často vícegenerační obydlí. Stav Kont jedná s vybranými obcemi o projektu na prvních deset apartmánů tohoto typu. Seniorům nabídne soukromí vlastního moderního ubytování s parkovacím místem a malou předzahrádkou, stejně jako výhody komunity.

Lodní kontejnery v poušti

Kontejnerové stavby se nadále využívají i ke svému původnímu účelu – jako (nejen) provizorní řešení pro potřebné. Díky sérií dotací o ně nově projevili zájem obyvatelé afrických států. Zdejší lidé v očištěných pojízdných modulech však nehodlají pouze bydlet. „Pro Senegal, Egypt a Gabon už jsme dokončili projekt kontejnerové čističky vody. V Gabonu chystáme výrobní halu, kde s využitím našeho lednického know-how přeměníme kontejnery na zázemí pro ochranu národních parků i na startovací byty,“ popisuje jednatel moravské společnosti.

V Česku je nedostatek bytů pro vysokoškoláky, za jejich pronájem si připlatí i několik tisíc korun
Přečtěte si také:

V Česku je nedostatek bytů pro vysokoškoláky, za jejich pronájem si připlatí i několik tisíc korun

Kontejnerovou regulační stanici plynu dodávala, pro změnu do Ghany, i další moravská firma jménem Hutira - Brno. Kompletovala ji v Česku a na místo ji vezla hotovou – prý kvůli snížení nákladů. Společnost přitom přepravní moduly předělává též na bioplynové stanice nebo mobilní úpravny vody, které nacházejí uplatnění během povodní, po jejichž opadnutí je lze opět odvézt.

Prudký rozvoj však výrobci kontejnerových budov musí z něčeho financovat. Aby konkrétně Stav Kont udržela tempo s růstem poptávky, spoluzaložila holding RMR Stav Kont a rovnou vstoupila mezi jeho akcionáře. Výstavbu nové provozovny zaplatila z peněz získaných za dva protiinflační dluhopisy s výnosem 16–17,4 procenta p.a, jež nabídla uživatelům portálu Zainvestuj.to.

BRAND24

„Pro nás šlo o nejrychleji upsanou emisi. V současnosti běží prodej dluhopisů z druhé emise v celkové výši 19 milionů,“ tvrdí analytik zmíněného webu Petr Pelc. Vysvětluje si to skutečností, že kontejnerové domy vyplňují na nestálém nemovitostním trhu mezeru, a tak je veřejnost vnímá jako možnost bezpečného uložení peněz do nadějného segmentu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).