Menu Zavřít

Kvalitní vzdělání coby základ života i dobrá investiční příležitost. Skupina J&T odkoupila podíl v JK Education Ondřeje Kanii

30. 9. 2021
Autor: Euro TV
  • Společnost JK Education má nového menšinového vlastníka. Je jím evropská finanční skupina J&T, která v ní získala 23procentní podíl

  • JK Education je tuzemskou vzdělávací agenturou, jež provozuje síť základních a středních škol American Academy. Před devíti lety ji založil podnikatel Ondřej Kania

  • Kania dlouhodobě poukazuje na nedostatky českého vzdělávacího systému. Vadí mu především fakt, že se v něm stále klade přehnaný důraz na co největší objem získaných znalostí na úkor rozvoje vlastního talentu


Až doposud se evropská společnost J&T Finance Group specializovala především na oblast bankovnictví a financí. Nově však její podnikatelské aktivity budou mít přesah i do vzdělávacího sektoru. Skupina totiž koupila za blíže nespecifikovanou částku 23procentní podíl v JK Education, za kterou stojí mladý český podnikatel Ondřej Kania.

Cílem jeho vzdělávací agentury, kterou založil poté, co se vrátil ze studia ve Spojených státech, je mimo jiné nabídnout alternativu k současnému školskému systému a pomoci nadějným žákům dostat se na prestižní zahraniční univerzity. Sám totiž moc dobře ví, jak těžké to může být – pochází z rodiny, kde maturitu měl pouze jeho strýc a vyhlídky na dosažení dobrého vzdělání rozhodně nebyly vzhledem k tíživé finanční situaci nejlepší.

Na Kaniovy základní a střední školy American Academy mohou narazit jak v Praze a v Brně, tak na sousedním Slovensku i v o něco vzdálenějším Chorvatsku.

Investice do Aukra byla drsná škola, říká Matěj Boruta ze skupiny Leverage
Přečtěte si také:

Investice do Aukra byla drsná škola, říká Matěj Boruta ze skupiny Leverage

Je to právě Kaniova jasná vize toho, jak by mělo moderní vzdělávání vypadat, která utvrdila kvalifikované investory ze skupiny J&T v tom, že jeho společnost představuje skvělou obchodní příležitost.

„Narůstající poptávka po kvalitním vzdělávání, dosavadní růst a výsledky skupiny JK Education i škálovatelnost jejího byznys modelu byly těmi hlavními důvody pro vstup do pro nás zcela nového segmentu,“ uvedl Adam Tomis, investiční ředitel J&T Finance Group SE a člen investičního výboru J&T Arch Investments. Právě ten je společně s J&T Bankou investorem fondu JTFG Fund I SICAV, který danou transakci uskutečnil.

Investice coby důkaz, že to dělá dobře

Současný podíl J&T v Kaniově vzdělávací agentuře je o více než polovinu menší ve srovnání s tím, jaký v ní až donedávna držel privátní fond Espira, který založilo duo slovenských podnikatelek Andrea Ferancová Bartoňová a Emília Mamajová. Jejich 50 procent se českému byznysmenovi do rukou vrátilo zhruba před třemi týdny. I tak se ale v očích mladého podnikatele jedná o velmi povzbudivou skutečnost, jež má potenciál posunout jeho školy a další instituce na zcela novou úroveň.

„Vstup tak silného partnera, jakým je J&T, je důkazem toho, že za posledních devět let jsme vybudovali skupinu kvalitních a pro rodiče a studenty i velice atraktivních vzdělávacích projektů,“ tvrdí Kania, který – jak před časem prozradil Lidovým novinám – se do školy v USA dostal tak, že coby náctiletý obeslal na čtyři sta tamních institucí se žádostí o přidělení stipendia.

Po úspěšné zkušebce následuje majetkový vstup. Pilulka koupila desetiprocentní podíl v tuzemském startupu Blocks
Přečtěte si také:

Po úspěšné zkušebce následuje majetkový vstup. Pilulka koupila desetiprocentní podíl v tuzemském startupu Blocks

„Zároveň jde o jasné potvrzení, že se skupina ubírá tím správným směrem a že oblast, ve které působíme, má značnou perspektivu. Věříme, že možnost čerpat z know-how tak významné skupiny, jako je J&T, nám pomůže jak při rozvoji našich již existujících projektů, tak při identifikaci a zejména realizaci nových příležitostí,“ doplnil.

O 30 let pozadu

O Kaniovi bylo v průběhu několika uplynulých měsíců poměrně hodně slyšet. Nejčastěji v souvislosti s uzavřenými školami. On sám ve svém lednovém rozhovoru pro Deník vyjádřil naději, že by ředitelé a učitelé mohli tehdejší situace, kdy se žáci a studenti učili výhradně online, využít k tomu, aby tuzemské školství do určité míry zmodernizovali.

BRAND24

Je přesvědčen, že Česko, respektive jeho vzdělávací systém neumí dost dobře pracovat s talentovanými jedinci. Žáci a studenti jsou podle něj na základě osnov zahlcováni přehršlí obecných znalostí na úkor toho, aby měli prostor a čas vyniknout v tom, v čem jsou skutečně dobří. I proto dle Kanii zdejší školství zaostává za americkým, britským, švédským či finským o celých třicet let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).