Menu Zavřít

Komentář: Lex provize. Pojišťovací zákon je cítit agresivním lobbingem

29. 6. 2016
Autor: Michael Tomeš, Euro

Po financování volebních kampaní a ustavení parlamentní komise k vyšetření vyšetřovatele Šlachty budou poslanci tento týden rozhodovat i o méně atraktivních tématech, která však mohou mít na občany podstatně větší dopad. Například tím, že zdraží životní pojištění.

Nechvalně proslulá změna zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích jde totiž do konečného třetího čtení a s ní i snaha pojišťoven donutit nezávislé finanční poradce držet zákazníky ve starých a nevýhodných rizikových smlouvách. ‚Našel jsi, pojišťováku, pro svého klienta nové a výhodnější pojištění? Opovaž se mu ho nabídnout, protože jinak přijdeš o část odměny.‘ To je jasné poselství, které „lex provize“ přináší.

 Jiří Šindelář, výkonný ředitel Unie finančních a pojišťovacích zprostředkovatelů
Jiří Šindelář, výkonný ředitel Unie finančních a pojišťovacích zprostředkovatelů (Zdroj: Archiv)

Kdo snahu pojišťoven zakonzervovat si svůj trh s pojištěním sleduje od počátku, dobře ví, jak podivnými cestami se současný „vládní návrh“ ve sněmovně vůbec ocitl. Po neúspěchu na podzim minulého roku, kdy první návrh regulace sněmovna odmítla a spolu s ním i evropskou směrnici Solvency II, změnily pojišťovny a jejich příznivci z řad vládní levice taktiku. Spolu se svou spolustranicí na ministerstvu financí, náměstkyní Lenkou Juroškovou, začali kout návrh, který se tvářil jako „kompromis“ a velký ústupek hnutí ANO, ačkoliv obsahoval zhruba 90% původního návrhu poslance Šincla.

Původně skutečně zahrnoval některé posuny rozumným směrem, jako například vynětí čistě rizikového pojištění z jeho působnosti, ale to byla patrně jen vějička, která měla zajistit hladký průchod systémem. Střih, posun o pět měsíců později: ve sněmovně máme novelu, která obsahuje gró zadání pojišťoven a původního návrhu Votava-Šincl a předkládá jí ministr financí za hnutí ANO. No není to přímo skvostný obrat? Však se také paní náměstkyně ocitla na volitelném místě kandidátky pro krajské volby.

Co je však vysloveně pikantní, není ani tak urputná snaha sociální demokracie tento „projekt“ dotáhnout do konce, jako zcela nepokryté přihrávání některých poslanců z dalších koaličních stran. Pakliže vlivní poslanci hnutí ANO chodí po sněmovně a v situaci, kdy jsou dvě největší vládní strany tvrdě „kouslé“ ohledně reorganizace policie, prohlašují, jak bude jejich klub „hlasovat pevně pro vládní návrh“ (ve skutečnosti převlečený návrh ČSSD), jde o do očí bijící politický obchod Andreji Babišovi navzdory. Opravdu se Babiš nechá ČSSD a některými členy vlastního klubu vmanévrovat do role, kdy sám nevědomky prosadí to, proti čemu původně bojoval?

BRAND24

Není sporu, že současný vládní návrh je věcně pochybný a dostal se do třetího čtení způsobem, který je na hony cítit agresivním lobbingem. Věřme proto, že většina slušných poslanců napříč spektrem tuto šarádu opět prohlédne a v následném hlasování ji odmítne podporovat.

Autor je výkonným ředitelem Unie finančních a pojišťovacích zprostředkovatelů Jiří Šindelář

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).