Menu Zavřít

Jó napot! České bedny s dárky pro chlapy (i ženy) Manboxeo expandují do Maďarska, vsází tam na tuzemské delikatesy

30. 8. 2022
Autor: Manboxeo
  • Manboxeo je původní česká firma zabývající se výrobou unikátních dárkových balení pro pány i dámy

  • Byla založena v roce 2013 podnikatelem Lukášem Legátem

  • Nyní e-shop, který vloni dosáhl v tržbách na čtvrtmiliardovou hranici, expanduje na další, v pořadí již pátý trh. Nově se bude ucházet o přízeň zákazníků v nedalekém Maďarsku


Navzdory značným jazykovým odlišnostem k sobě Češi a Maďaři měli historicky vždy blízko. I proto bývá Maďarsko tradičně jednou z prvních zemí, kam zdejší podnikatelé míří, když se rozhodnou pro expanzi svého byznysu za hranice. A v případě společnosti Manboxeo, která se zabývá výrobou unikátních dárkových balení pro chlapy (i dámy) a kterou v roce 2013 založil Lukáš Legát, tomu není jinak.

Po usilovných osmiměsíčních přípravách se právě tato desetimilionová země stává v pořadí již pátým trhem, na kterém bude známý internetový obchod působit. Použije přitom stejný název, jaký si již dříve osvojil v sousedním Rakousku a Německu, a sice Wowboxeo. „Na maďarském trhu žádný e-shop s podobnými produkty není. Naším příchodem tam vznikne úplně nový segment v dárcích,“ řekl čtyřiatřicetiletý Legát redakci Euro.cz jako první.

Ve stopách Alzy a Rohlíku

Jsou tomu sotva dva roky, co se firma umístila v žebříčku Deloitte mezi 50 nejrychleji rostoucími technologickými společnostmi napříč celou střední Evropou. I z tohoto důvodu zakladatel Manboxea, totiž Wowboxea o budoucích úspěších na maďarském trhu ani na chvíli nepochybuje:

„Udělali jsme si domácí úkoly a pečlivě se na expanzi připravili. Víme, že je v Maďarsku velký potenciál, což je konečně vidět i na úspěchu Alzy nebo Rohlíku, které se do země taky vydaly. Očekáváme, že si v Maďarsku během příštích let vybudujeme minimálně stejně silnou značku, jakou máme třeba v Německu, které nám aktuálně dělá zhruba šestinu tržeb.“

Od jídla a léků až po nábytek a bílé zboží. Menšíkovo DODO rozšiřuje své služby, slibuje doručení nadměrných zásilek ještě týž den
Přečtěte si také:

Od jídla a léků až po nábytek a bílé zboží. Menšíkovo DODO rozšiřuje své služby, slibuje doručení nadměrných zásilek ještě týž den

A jaké konkrétní produkty bude Legát a jeho tým maďarským spotřebitelům nabízet? Jsou to především místní delikatesy a alkohol. „Čekáme, že vedle českých specialit zákazníci v Maďarsku ocení naše bedny s různými pálenkami, vodkou nebo s pálivými papričkami. Ale jen čas ukáže, jak dobře jsme vkus maďarských zákazníků odhalili,“ podotkl a zároveň připomněl, že co země, to zcela jiné chutě. Na českém trhu mají lidé tradičně největší zájem o bedny určené gurmánům. U našich sousedů na východ a na západ, čili na Slovensku a v již zmíněném Německu, se skvěle prodávají boxy s pivní tématikou, zatímco Rakušané nedají pro změnu dopustit na pálivé chilli či Prosecco.

Firma s čtvrtmiliardovým obratem

Navzdory odlišným preferencím na tom kterém trhu mají všechny boxy Legátovy firmy minimálně jednu věc stejnou. Všechny se totiž vyrábějí v České republice. A na této skutečnosti se ani v důsledku maďarské expanze pranic nezmění.

„Abychom si pojistili, že dárkové bedny s páčidlem a další dárkové boxy budou v TOP kvalitě, zavážíme je do zahraničí z naší dílny v Česku. Kvůli tomu je dodací lhůta v zahraničí dva pracovní dny od objednání, zatímco v Česku a na Slovensko dodáváme už druhý den,“ řekl šéf firmy, jejíž obrat vloni meziročně vyrostl o bezmála 38 procent a dosáhl v absolutních číslech hodnoty 259 milionů korun.

BRAND24

E-shop Lihovárek.cz získal miliony, aby naučil Čechy pít kvalitní alkohol. Jeho majitelé boří mýty o kořalkách
Přečtěte si také:

E-shop Lihovárek.cz získal miliony, aby naučil Čechy pít kvalitní alkohol. Jeho majitelé boří mýty o kořalkách

Z Česka pak Manboxeo řeší rovněž veškerou logistiku a obstarává zákaznický servis. „Pokud je to technicky a personálně možné, chceme mít vše, co se týká provozu, pod jednou střechou. Umožňuje nám to pružně reagovat na jakékoliv zákaznické požadavky nebo problémy se zásilkami, které se můžou vyskytnout,“ uzavřel zakladatel společnosti. Vloni takto doručila na 120 tisíc dárkových boxů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).