Menu Zavřít

Inflace v eurozóně v květnu zrychlila na 1,9 procenta. Rostly ceny energií či potravin

31. 5. 2018
Autor: ČTK/AP

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně se v květnu zvýšilo na 1,9 procenta z 1,2 procenta v dubnu. Největší podíl na tom mají zejména ceny energií, potravin a služeb. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Oficiální cíl Evropské centrální banky (ECB) je držet inflaci těsně pod dvěma procenty. Nezaměstnanost v EU i eurozóně zůstává na minimech z roku 2008.

Za nečekaně velkým zvýšením cen stojí především ceny energií, které stouply o 6,1 procenta, a také potravin, alkoholu a tabáku s růstem o 2,6 procenta. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, se zvýšily o 1,6 procenta. Neenergetické průmyslové zboží zdražilo o 0,2 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se zvýšila na 1,3 procenta z dubnových 1,1 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila pouze 1,1 procenta.

Vývoj inflace v eurozóně:

Ea Inflation Rate

Zdroj: IEconomics.com

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje meziměsíční srovnání ani žádné další podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní Eurostat 15. června.

ECB usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od ledna však měsíční objem nákupů dluhopisů snížila o polovinu na 30 miliard eur (777 miliard korun).


Ilona Švihlíková o reformě eurozóny:

Proč se Francie a Německo nemohou shodnout na reformě eurozóny

ilustrační foto


Míra nezaměstnanosti ve 28 zemích Evropské unie i v 19členné eurozóně zůstala v dubnu na nejnižších hodnotách od roku 2008. V celé EU činila stejně jako v březnu 7,1 procenta, což je nejméně od září 2008. V zemích eurozóny proti březnu klesla z 8,6 na 8,5 procenta a byla nejníže od prosince 2008.

V zemích unie bylo v dubnu bez práce 17,462 milionu lidí, z toho 13,880 milionu v eurozóně. Proti březnu počet nezaměstnaných v unii klesl o 53 tisíc a v zemích platících eurem o 56 tisíc.

BRAND24

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,2 procenta. Na Maltě činila 3,0 procenta a v Německu 3,4 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost mělo Řecko s 20,8 procenta (údaj za únor) a Španělsko s 15,9 procenta.

Dále čtěte:

Společný evropský dluhopis podruhé: nápad Bruselu rozčiluje Němce

Řecko má zachránit marihuana. Tsipras si slibuje miliardy, Brusel ho nebere vážně

Italští magoři poznávají finanční svět

Růst ekonomiky eurozóny i celé EU v prvním čtvrtletí zpomalil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).