Menu Zavřít

Imunitní výbor si pozval bývalého detektiva Komárka. Nehoráznost, zlobí se Kalousek

10. 1. 2018
Autor: ČTK

Imunitní výbor si na úterý pozval bývalého detektiva Jiřího Komárka, řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen výboru Miroslav Kalousek. Označil to za nehoráznost a věc, která výboru nepřísluší. Další z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že pro pozvání Komárka hlasovali poslanci za ANO a SPD. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Kalousek uvedl, že mandátovému výboru podobné usnesení nepřísluší. Připomněl, že Komárek je nepravomocně odsouzený. Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit „cosi, co si kolegové přejí slyšet“. „Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky,“ konstatoval.

Výborný připomněl, že Komárek musí být kvůli výpovědi u výboru zbaven mlčenlivosti, což považuje za vysoce nereálné. „Působí to na mě, že hledáme důvody, aby se změnilo stanovisko SPD,“ uvedl. Poslanci Svobody a přímé demokracie zatím uvádějí, že se nic nezměnilo od posledního hlasování Sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka, takže budou hlasovat pro.

Z vyjádření místopředsedy výboru za SPD Radka Rozvorala vyplynulo, že Komárkovo slyšení v imunitním výboru postoj poslanců hnutí Tomia Okamury k vydání Babiše a Faltýnka k stíhání nezmění. „Ovlivnit to nemůže, chceme mít jenom co nejvíce informací,“ řekl. Poslanci SPD chtějí, aby se případ Čapí hnízdo řádně vyšetřil. „My jsme připraveni hlasovat pro vydání obou dvou poslanců ve výboru i na plénu,“ zdůraznil Rozvoral.


Presumptivní spolupachatel Zeman

 Páral


Lidovci před koncem zasedání výboru uvedli, že mají od ANO příslib, že výbor stihne do 14:00 v úterý přijmout usnesení, zda oba poslance vydat. Podle Výborného jde o gentlemanskou dohodu i v rámci výboru.

Komárek by podle předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Michálek na plénu připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

BRAND24

Podle poslankyně ANO Taťány Malé mluvil Komárek o vztahu policejního vyšetřovatele Čapího hnízda s mafií. Výbor považuje za důležité se s takovou informací seznámit, proto se jeho členové za ANO připojili k hnutí Svoboda a přímá demokracie s žádostí, aby se Komárek zúčastnil úterního jednání, řekla.

Čtěte také:

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana

Zpráva OLAF o Čapím hnízdu obsahuje slovo podvod, tvrdí Michálek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).