Menu Zavřít

Hotovostní kauce minulostí? Nová česká služba Flatform důkladně prověří zájemce o byt a usnadní práci pronajímatelům

24. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Flatform
  • Česká společnost Flatform založená Radkem Musilem a Michalem Dědkem chce změnit zavedené pořádky v nájemním bydlení
  • Nový prostředník mezi pronajímatelem a nájemcem má nabídnout důkladné prověření zájemců o byt. Jeho majiteli pak následně garantuje vyšší krytí než u běžné kauce
  • Právě díky absenci kauce by se mělo stát bydlení pro zájemce dostupnějším, pronajímatel navíc získá pocit větší jistoty a bezpečí

Současný trh s nájemním bydlením se potýká s mnoha problémy. Jedním z nich je například nutnost složení poměrně vysoké kauce, zatímco pronajímatele naopak trápí třeba to, jak najít ověřeného a spolehlivého nájemníka. Všechny tyto záležitosti má nyní vyřešit nová služba Flatform Radka Musila a investora Michala Dědka ze skupiny SFG, která je v ostrém provozu od poloviny března.

„Vidíme příležitost v modernizaci nájemního bydlení. Hotovostní kauci považujeme vyloženě za přežitek, protože lidem zbytečně zvyšuje výdaje se stěhováním. Ekvivalent jednoho až dvou nájmů lze využít mnohem efektivněji, kauce navíc není ideální řešení ani pro pronajímatele,“ komentuje důvod založení Flatform Radek Musil, který dříve mimo jiné působil jako ředitel Fundliftu, v Rockaway nebo v Mailstep.

Realitní trh doznal změn. Kvůli drahým bytům Češi upřednostňují investice do nemovitostních fondů
Přečtěte si také:

Realitní trh doznal změn. Kvůli drahým bytům Češi upřednostňují investice do nemovitostních fondů

Dalším problémem je podle Musila například fakt, že složená hotovost většinou není úročená, takže peníze v čase ztrácí svoji hodnotu, a to obzvlášť při stávající výši inflace: „My celý proces zbavíme nutnosti pracovat s hotovostí. Nájemce nám na začátku uhradí jednorázově desetinu měsíčního nájmu, přičemž minimální limit činí 3500 korun. Po dobu platnosti smlouvy nám pak platí jedno procento z měsíčního nájmu, minimálně 250 korun. Nemusí už tedy dávat obálku s hotovostí někomu, koho nezná.“

Majitel si může ze zájemců vybírat

Celá platforma funguje poměrně jednoduše, pronajímateli stačí se registrovat a nahrát svůj byt do systému. Zájemci o byt se poté skrze systém přihlašují a majitel si z nich může vybírat vhodné kandidáty. 

„Za výhodu považujeme fakt, že si majitel může vybírat ty, kteří mu nabídnou nejvyšší nájemné. Všechny smlouvy včetně předávacího protokolu jsou navíc digitalizované,“ uvádí Musil. Pro pronajímatele je pak velkým bonusem skutečnost, že mohou službu využívat zcela bez poplatků.

Podle Musilova kolegy Dědka se navíc Flatform zaručí za nájemce, takže pronajímatel se nemusí bát třeba škod na svém majetku či nezaplaceného nájmu. „Majitelé často nevědí, koho si do bytu pouští. Z naší zkušenosti málokdo prochází třeba jen veřejně dostupné rejstříky. U nás ale tyto starosti odpadají, chybějící platby nebo škody v bytě totiž dokážeme uhradit až do výše tří nájmů. Pronajímateli tedy odpadá problém s cash flow a starosti s vymáháním,“ vysvětluje spoluzakladatel platformy s tím, že po nájemci následně tyto peníze vyžadují zpětně.

Pronájem má být pro všechny atraktivnější

Navzdory výše zmíněnému není nutné Flatform využívat pouze pro nové nájemní vztahy, služba se umí postarat i o ty stávající. „V takovém případě vystavíme garanci, nájemce nám uhradí úvodní poplatek a pronajímatel mu vrátí kauci,“ říká Musil. Následně už celý proces funguje stejně jako v případě nově uzavřených smluv.

BRAND24

S nákupem či stavbou nemovitostí je lepší neotálet, shodují se odborníci. Levnější podle nich už nebudou
Přečtěte si také:

S nákupem či stavbou nemovitostí je lepší neotálet, shodují se odborníci. Levnější podle nich už nebudou

Na českém trhu sice Flatform představuje novinku, avšak na Západě se už podobné modely osvědčily. Příkladem jsou třeba společnosti Rhino Deposits, Flatfair nebo Jetty Deposits. Jejich úspěchu podle Dědka nahrávají okolnosti, které jsou napříč jednotlivými zeměmi dosti podobné – současná výše úrokových sazeb a cen nemovitostí bydlení ve vlastním příliš nepřeje, zatímco to nájemní je naopak na vzestupu. A oba pánové by z této skutečnosti chtěli vytěžit maximum. 

„Pracujeme na tom, aby se z nájmů stal atraktivní způsob bydlení, který bude pro lidi představovat životní jistotu srovnatelnou s vlastnictvím bytu nebo domu. Na Západě už je to běžné a my s naší platformou chceme pomoci tomu, aby se stejné podmínky vytvořily také v Česku,“ uzavírá Dědek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).