Menu Zavřít

Home office jí svědčí. Safetica vloni vyrostla o polovinu, její software chrání data skoro 400 tisíc zařízení

24. 3. 2021
Autor: Safetica
  • Safetica vyvíjí programy na ochranu před únikem citlivých firemních dat

  • Za loňský rok vyrostla brněnská společnost z pohledu tržeb o 56 procent

  • Její programy aktuálně zabezpečují přes 380 tisíc různých zařízení užívaných klienty z více než 120 zemí světa


Že mají počítačové softwary zabraňující úniku citlivých firemních dat před sebou zářnou budoucnost, se ví už dlouho. Že přijde zdravotnická krize globálního rozsahu, která ze dne na den převrátí naruby většinu dosud zaběhlých zvyklostí a v důsledku které nebudou lidé chodit ani do práce, nicméně tušil jen málokdo.

Současná pandemie udělala řadě podniků tlustou čáru přes rozpočet. Technologicky orientovaným společnostem ale naopak výrazně pomohla. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili i v brněnské Safetice. Její obrat během loňska meziročně stoupl o 56 procent a objem prodaných licencí k jí vyvinutým softwarům se vyšplhal na dosud nevídaných 163 milionů korun.

„Safetica má stále mladý tým, ale náš produkt je vysoce kvalitní a zájem o něj stabilně roste jak ve střední Evropě, tak ve zbytku světa,“ uvádí šéf brněnské firmy Richard Brulík (na titulním snímku). Její programy aktuálně chrání před datovými uniky přes 380 tisíc zařízení ve více než 120 zemích světa.

Hledání zaměstnání jako hra. StartupJobs spouští interaktivní aplikaci, na jejímž konci si práce najde vás
Přečtěte si také:

Hledání zaměstnání jako hra. StartupJobs spouští interaktivní aplikaci, na jejímž konci si práce najde vás

„I díky tomu na nás lokální protipandemická opatření v jednotlivých státech neměla významnější dopady. Naopak díky přesunu zaměstnanců na home office se společnosti často začaly více zajímat o to, jak jsou zabezpečena jejich data a jaká rizika pro ně vyvstávají ze vzdáleného přístupu. Zvlášť v kombinaci s využíváním soukromých zařízení zaměstnanců,“ dodává.

Společnost vznikla v roce 2007, do zahraničí prvně pronikla o pět let později. Jejích služeb využívají mimo jiné finanční instituce, logistické firmy i státní organizace. Z nejvýznamnějších zákazníků lze vzpomenout například na český Jablotron, síť obchodů pro kutily Bauhas nebo třeba Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).


Hlavním investorem a většinovým vlastníkem Safeticy je Ondřej Tomek, podle magazínu Forbes 20. nejbohatší muž v Česku. Zlínský rodák do brněnské společnosti investuje prostřednictvím svého fondu Impulse Capital už od roku 2012 a aktuálně je majitelem 55 procent jejích akcií. Safetica získala od svých investorů celkově již přes 200 milionů korun.


V rámci firemních sítí dokáže software od společnosti Safetica zamezit kopírování citlivých dat a jejich následnému odeslání e-mailem na jinou adresu. A je jedno, zda k takové události dojde nechtěně, či naopak úmyslně. V obou případech fungují navržené programy spolehlivě.

BRAND24

Budoucnost je v cloudu

Loňskými úspěchy, díky nimž získala o 49 procent zákazníků víc než v roce 2019, se Safetica každopádně nemíní nechat ukolébat. Své programy hodlá i nadále vylepšovat. „Jednou z výhod bezpečnostního softwaru Safetica je snadná implementace a používání – zvládne efektivně ochraňovat citlivá firemní data s minimální zátěží pro koncové stanice, uživatele i IT,“ vysvětluje Brulík. „I z toho důvodu jsme začali chystat SaaS verzi našeho softwaru, která bude fungovat na cloudu a na bázi předplatného. Díky tomu se doba implementace ještě zkrátí, nároky na zařízení se zmenší a odstraní se překážka počáteční investice.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).