Menu Zavřít

Hledá se partner, zn. zvídavý. Muskova společnost Neuralink shání pomoc s pokusy na lidech, zelenou ale zatím nemá

29. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Společnost Neuralink Elona Muska vyvíjející mozkový implantát by ráda začala s pokusy na lidech. K této příležitosti hledá vhodného partnera
  • Tím by se podle několika tajných zdrojů agentury Reuters mohl stát Barrowův neurologický institut
  • Na lidech chtěl Musk začít testovat už loni. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv tento krok však zamítl

Společnost Neuralink vyvíjející mozkové implantáty se připravuje na klinické testování na lidech. K tomu by se ráda uchýlila ve spolupráci s Barrowovým neurologickým institutem, jedním z největších neurochirurgických center v USA. S odkazem na šest interních zdrojů to uvedla agentura Reuters. Na zmíněných čipech pracuje společnost miliardáře Elona Muska už od roku 2016, přičemž věří, že by mohla přinést průlom v léčbě neřešitelných stavů, jako je třeba ochrnutí či slepota.

O postup do další testovací fáze Neuralink již nějakou dobu usiluje. Loni mu tento krok zamítl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který své rozhodnutí odůvodnil tím, že má velké bezpečnostní obavy o zdraví potenciálních dobrovolníků. A i když se společnost snažila od té doby zmíněné překážky odstranit, zatím stále není jasné, kdy (a jestli vůbec) bude v tomto ohledu úspěšná.

Musk chce léčit obezitu pomocí mozkového implantátu. Možné to je, shodují se vědci
Přečtěte si také:

Musk chce léčit obezitu pomocí mozkového implantátu. Možné to je, shodují se vědci

Podle zdrojů, jež si přály zůstat v anonymitě, jednal Neuralink o možném partnerství i s dalšími centry. To ale samozřejmě nemusí vyústit ve spolupráci. Sám Francisco Ponce, ředitel Centra pro neuromodulaci a rezidenčního programu neurochirurgie v Barrow, odmítl společnost Neuralink komentovat, uvedl však, že jeho institut „disponuje předpoklady pro provádění takového výzkumu implantátů, protože má v této oblasti dlouholeté zkušenosti“. 

Instituce by prý mohla standardizovat takové zákroky, při kterých může být pacient uveden do spánku. Dnes je naopak řada operací mozku prováděna za pomoci lokální anestezie, neboť je důležité, aby s lékaři komunikoval.

Povolení, které dosud nikdo nikdy nezískal

Ponceův plán je dle Reuters v souladu i s Muskovou vizí. Kromě toho miliardář a většinový vlastník Twitteru usiluje o to, aby se implantáty společnosti Neuralink staly stejně rozšířené jako laserové operace očí. Jak by případná spolupráce s neurochirurgickým centrem vypadala, je však otázkou. Koneckonců, zařízení, která instituce Borrow dosud implantovala, se od těch Muskových liší.

Řešení pro pacienty s Alzheimerem. Vědci vyvíjejí paměťovou protézu, má zachránit cenné vzpomínky
Přečtěte si také:

Řešení pro pacienty s Alzheimerem. Vědci vyvíjejí paměťovou protézu, má zachránit cenné vzpomínky

Odborníci potenciálního partnera pracují s čipy pro hlubokou mozkovou stimulaci, která byla FDA schválena už v roce 1997, a to konkrétně jako pomoc při snižování Parkinsonova třesu. Od té doby byla implantovaná více než 175 tisícům lidem.

Zařízení společnosti Neuralink oproti tomu pracuje na principu propojení počítače s mozkem. Tuto funkci už potvrdilo testování na primátech, kdy díky zabudovanému čipu dokázali pohnout kurzorem myši na monitoru. A to ,pouhou myšlenkou‘. I proto firma věří, že by zmíněná technologie mohla pomoci lidem s poškozenou míchou. Těm teoreticky kromě funkčnosti těla může navrátit i schopnost verbální komunikace – nutno však podotknout, že žádná společnost v USA povolení uvést podobnou novinku na trh dosud nedostala.

BRAND24

Samotná unikátnost projektu či zamítnuté testování na lidech není jedinou komplikací, které Neuralink v poslední době čelí. V loňském roce začalo americké ministerstvo zemědělství ve společnosti prověřovat také možné porušování předepsaných životních podmínek testovaných zvířat. Obavy z urychlených pokusů, jež vedly ke zbytečnému utrpení a úmrtí těchto živočichů, pak agentuře Reuters popsali i bývalí a současní zaměstnanci.

Naděje pro pacienty s depresí. Vědci přišli s mozkovým implantátem, který pomohl první pacientce
Přečtěte si také:

Naděje pro pacienty s depresí. Vědci přišli s mozkovým implantátem, který pomohl první pacientce

Vyšetřování zahájilo také tamní ministerstvo dopravy, které mělo podezření na nesprávné zacházení s nebezpečnými patogeny během fáze pokusů na zvířatech. Tu společnost v letech 2018 až 2020 absolvovala ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Davisu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).