Menu Zavřít

Historický okamžik pro Čínu. Asijská země vyslala taikonauty k vlastní vesmírné stanici na dosud nejdelší misi

17. 6. 2021
Autor: China News Service, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
  • Z čínského kosmodromu Ťiou-čchüan odstartovala ve čtvrtek ráno raketa s tříčlennou posádkou na palubě

  • Taikonauti míří k „domovské“ vesmírné stanici Nebeský palác, který v těchto měsících vzniká na oběžné dráze

  • Pobýt by zde měli celé tři měsíce, což je doba, kterou v kosmu dosud žádný jiný Číňan nestrávil

  • Jedná se o první pilotovanou čínskou misi za posledních bezmála pět let


Přestože několik čínských astronautů, respektive taikonautů se v minulosti ke hvězdám již podívalo, nikdy předtím netrvala jejich mise tak dlouho. Ze „třetího“ Nebeského paláce – jak se zařízení, k němuž v těchto chvílích míří tříčlenná posádka ve složení Nie Chaj-šeng, Liou Po-ming a Tchang Chung-po, jmenuje – je zatím hotová stěží třetina. I to ale podle Pekingu stačí na to, aby mohl po dobu příštích tří měsíců přivítat své první hosty.

Dopraví je tam raketa Dlouhý pochod 2F, jež odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi na severozápadě Číny během čtvrtečního rána, napsala agentura Reuters. Vesmírné plavidlo Šen-čou, které na svém vršku nese, by se s mateřskou stanicí, respektive jejím dosud jediným modulem nazvaným Nebeská harmonie, mělo spojit zhruba po šesti a půl hodinách letu.

https://twitter.com/CGTNOfficial/status/1405349477477715970?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1405349477477715970%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fct24.ceskatelevize.cz%2Fsvet%2F3327816-z-ciny-odstartovala-kosmicka-lod-se-tremi-astronauty-namireno-ma-k-nove-vesmirne

Modul se nachází ve výšce několika set kilometrů nad zemí na takzvané nízké oběžné dráze. Jeho vesmírné putování přitom trvá jen chvíli – do kosmu byl vynesen teprve letos v dubnu, přičemž o přibližně další měsíc později na něj Peking v rámci jiné mise dopravil nezbytné zásoby a palivo.

K dokončení celého zařízení je zapotřebí misí jedenáct – po dnešku jich tedy bude zbývat ještě osm. Čína nicméně věří, že se jí je povede vtěsnat do rozpětí pouhého jednoho a půl roku.

Perný program

Dva ze tří taikonautů se do vesmíru v minulosti již podívali, v případě Nieho je aktuální cesta ke hvězdám jeho dokonce už třetí v životě. Možná i proto si vedení čínské kosmické agentury CSNA pro ně připravilo několik náročných úkolů, které mají během čtvrtročního pobytu na zemské orbitě vykonat.

Vedle testování jejich fyzického stavu, který bude pod neustálým drobnohledem čínských lékařů, budou muset zevrubně prověřit také fungování řady systémů nainstalovaných uvnitř Nebeské harmonie. Počítá se rovněž s tím, že se podívají ven, a to hned dvakrát. Kdy přesně se tak stane, agentura neuveřejnila. Ví se však, že by obě procházky měly patřit spíše k těm delším.

Ve stopách Američanů. Čína jako druhá na světě dopravila na Mars vlastní sondu, bude zkoumat jeho povrch a hledat zásoby ledu
Přečtěte si také:

Ve stopách Američanů. Čína jako druhá na světě dopravila na Mars vlastní sondu, bude zkoumat jeho povrch a hledat zásoby ledu

Že Čína na oběžné dráze buduje svůj nový obyvatelný objekt, je mimo jiné důsledkem jejího vyloučení z programu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Z něj asijskou zemi před časem vyškrtly Spojené státy americké, kterým se nelíbilo tajnůstkaření Pekingu ohledně jeho kosmických ambicí, jež začal Washington vůči sobě považovat za hrozbu.

Třetí „verze“ Nebeského paláce má být o dost sofistikovanější než její předchůdci – Tchien-kung 1 a Tchien-kung 2. Ty Čína do vesmíru vyslala v letech 2011 a 2016, přičemž k jejich zániku došlo před třemi, respektive dvěma lety. Zároveň ale bude o poznání menší než ISS. Ve srovnání s ní má být i po dokončení sotva třetinová a bude nabízet prostor „pouze“ pro tři lidi místo šesti. Jinými slovy, svými rozměry má odpovídat spíš bývalé sovětské/ruské stanici Mir.

BRAND24

Jak dlouho zůstane budovaná laboratoř v provozu, nelze v tuto chvíli spolehlivě říct. Současné plány čínských inženýrů nicméně počítají s tím, že by měla sloužit při nejmenším příštích 10 let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).