Menu Zavřít

Hasičům usnadní práci české brýle s rozšířenou realitou. Pomohou jim s orientací v terénu i záchranou lidí

24. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Petr Mlýnek
  • Ulehčit práci hasičům by mohly nové brýle s rozšířenou realitou z dílny české firmy GINA Software a brněnského VÚT

  • Brýle budou zabudované přímo v ochranné helmě a pracovníkům HZS pomohou s orientací v chaotickém terénu. A to například tak, že je budou navigovat k hydrantům, uzávěrům plynu i elektřiny, únikovým východům nebo k lidem v ohrožení

  • Novinka bude k dispozici na konci letošního roku. Cena brýlí se bude blížit hranici čtyř tisíc dolarů (95 tisíc korun)

Rozšířená realita už dávno nepředstavuje boom jen v oblasti videoher. Využívat ji dnes mohou třeba i záchranné složky. Vedle policistů nově i hasiči. Experti totiž vyvinuli nové brýle, které jim usnadní zásahy a pohyb v nebezpečných situacích uvnitř objektů, a to konkrétně prostřednictvím šipek na displeji. Ty budou hasiče navigovat k hydrantům, uzávěrům plynu či elektřiny, ale i k únikovým východům a lidem, kteří jsou v ohrožení života. A vzhledem k tomu, že jsou brýle zabudované přímo do helmy, nebudou jim při výkonu práce nijak překážet.

Na výzkumu a výrobě brýlí spolupracovali odborníci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, z České asociace hasičských důstojníků a z firmy GINA Software s.r.o. „Cílem autorů projektu je co nejvíce zjednodušit a zrychlit hasičům jejich zásahy. V těžko přístupném hořícím a zakouřeném prostoru je jim každá vteřina dobrá,“ uvedl Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky (TA ČR).

Konec 150 let staré tlakové lahvi. Český hasicí přístroj budoucnosti myslí na ochranu i design
Přečtěte si také:

Konec 150 let staré tlakové lahvi. Český hasicí přístroj budoucnosti myslí na ochranu i design

Právě ta se částečně podílela na financování celého projektu. V rámci programu Ministerstva průmyslu a obchodu TREND poskytla pro vývoj brýlí částku dosahující zhruba 11,2 milionu korun. „Finální cena však byla zhruba dvojnásobná,“ sdělil pro Euro.cz jednatel GINA Software s.r.o. Boris Procházka.

Jako v počítačové hře

K vývoji brýlí, jež budou k dispozici koncem letošního roku, využili výzkumníci technologii známou z videoher. Tu následně přizpůsobili hasičům tak, aby je produkt dokázal bezpečně provést i komplikovanými prostory.

„Hasič při použití těchto brýlí vidí dvě reality. Jednak skutečný prostor, ve kterém zasahuje, a pak také rozšířenou realitu, kdy mu brýle ukazují počítačový plán objektu s doplňujícími informacemi a šipkami k orientaci,“ uvedl Procházka s tím, že podobným způsobem mohou hasiči virtuální realitu použít také pomocí tabletu. Software používaný v brýlích totiž umožňuje vytvořit 3D počítačové modely papírových plánů budov, přičemž postup na místě následně určuje sám hasič. „Naším cílem je, aby celý systém byl maximálně jednoduchý a srozumitelný. Proto také například k navigaci používáme šipky známé z počítačových her,“ vysvětlil dále Procházka.

BRAND24

Když nestačí hadice a žebřík, pomohou drony. Robotici z ČVUT ukázali, jak je lze využít k hašení ve výškových budovách
Přečtěte si také:

Když nestačí hadice a žebřík, pomohou drony. Robotici z ČVUT ukázali, jak je lze využít k hašení ve výškových budovách

Vyhledávání a zachraňování osob by pak měla umožnit detekce elektronických přístrojů, jako jsou třeba mobilní telefony. Při rozsáhlejších pohromách vzniklých ve velkém prostoru může hasičům pro změnu důležité údaje a informace doplňovat pomocí softwaru jejich velitel. A to přímo z paluby vrtulníku.

Kolik hasičů bude mít brýle k dispozici, se zatím neví. Rozhodně se však nebude jednat o levnou záležitost. Cena brýlí se totiž podle Procházky přibližuje zhruba ke čtyřem tisícům dolarů, což v přepočtu odpovídá asi 94,8 tisíce korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).