Menu Zavřít

Hackerům (a Kim Čong-unovi) se zalíbily kryptoměny. Od ledna z nich ukradli téměř dvě miliardy dolarů, láká je hlavně ethereum

19. 8. 2022
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Kryptoměny zůstávají oblíbeným terčem počítačových hackerů i nadále. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku připravili investory již o necelé dvě miliardy dolarů

  • Velký nárůst zaznamenaly hlavně hacky zaměřené na protokoly decentralizovaných financí (DeFi)

  • Zatím největší krádež se odehrála v březnu, kdy se útočníci zmocnili 625 milionů dolarů z platformy Ronin

  • Zhruba polovina útoků je připisována hackerům ze Severní Koreje, kteří se jimi snaží financovat tamní režim

  •  


V prvních sedmi měsících tohoto roku hackeři ukradli kryptoměny v ohromující hodnotě 1,9 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun). Podle firmy zabývající se analýzou blockchainu Chainalysis to představuje šedesátiprocentní nárůst oproti stejnému období předchozího roku. Ve skutečnosti je ale tento růst ještě větší, protože hodnota mnoha kryptoměn v první polovině tohoto roku výrazně klesla.

Zpráva Chainalysis připisuje zvyšující se počet krádeží hackům na protokolech decentralizovaných financí (DeFi). Jedná se o služby, které se pokoušejí nahradit tradiční finanční instituce softwarem umožňujícím uživatelům provádět transakce přímo mezi sebou prostřednictvím blockchainu. Ten funguje coby jakási digitální účetní kniha, která je základem systému kryptoměn.

Nejčastěji se krade ethereum

Transakce DeFi založené hlavně na technologii blockchainu Ethereum za poslední dva roky rychle získaly na popularitě. Podle expertů jsou ale tyto protokoly „vůči hackerům obzvláště zranitelné“ kvůli svému otevřenému zdrojovému kódu a velkým zásobám aktiv. Zlodějům napomáhá i jejich rychlý růst, jenž mnohdy vede k opomenutí osvědčených bezpečnostních postupů.

Ceny kryptoměn opět porostou. Otazníkem zůstává, kdy, píše ve svém komentáři odborník na krypto trhy Neuberger
Přečtěte si také:

Ceny kryptoměn opět porostou. Otazníkem zůstává, kdy, píše ve svém komentáři odborník na krypto trhy Neuberger

To potvrzuje i Tom Robinson, hlavní vědec společnosti Elliptic zabývající se analýzou blockchainů. „Používaná technologie je relativně nová a nevyzrálá. Postupně objevujeme různé chyby a učíme se z nich, ale chyby budou v softwarech vždy. Hlavní problém spočívá v tom, že software je jediná věc, která aktiva v blockchainech zabezpečuje,“ cituje Robinsona CNN.

V dohledné době se podle expertů zabezpečení nijak výrazně nezmění. Chainalysis proto varuje, že nárůst krádeží kryptoměn nevykazuje žádné známky zpomalení, a to i navzdory obecnému poklesu trhu s kryptoměnami. „Dokud mají kryptoaktiva držená ve fondech protokolu DeFi nějakou hodnotu a zároveň zůstávají zranitelná, budou se je zloději pokoušet ukrást,“ uvádí zpráva.

Ukradené peníze údajně zamířily k diktátorovi

Zatím největší letošní kryptohack se odehrál v březnu, kdy zloději ukradli zhruba 625 milionů dolarů (přibližně 15 miliard korun) z platformy Ronin, která je napojená na videohru Axie Infinity. Tento i mnoho dalších útoků úřady připisují hackerům spojeným se Severní Koreou. Ti měli jen v letošním roce z DeFi protokolů ukrást zhruba jednu miliardu dolarů (asi 23 miliard korun). Experti přitom předpokládají, že zmíněné krádeže mají pomoci získat příjmy pro diktátorský režim Kim Čong-una, jenž byl kvůli své politice z velké části odříznut od světa.

BRAND24

Zpráva Chainalysis ale obsahuje i pár pozitivních informací. Oproti minulému roku kleslo o 65 procent množství peněz ztracených při podvodech spojených s kryptoměnami. Největší loňskou kauzou přitom byla kryptoměna bitconnect založená Satišem Kumbáním. Ta připravila investory o zhruba dvě miliardy dolarů (přibližně 46 miliard korun). Díky klesající hodnotě už ale kryptoměny pro podvodníky nepředstavují tak lákavou příležitost.

Kryptoměnový trh zažil mizerné dny. Praktiky některých platforem vyšetřují úřady, hackeři si přišli na miliardy
Přečtěte si také:

Kryptoměnový trh zažil mizerné dny. Praktiky některých platforem vyšetřují úřady, hackeři si přišli na miliardy

Incidenty na DeFi protokolech a výrazný propad hodnoty kryptoměn nejsou zdaleka jedinými letošními problémy na tomto trhu. Před několika týdny americké úřady obvinily 11 lidí z vytvoření a propagace platformy Forsage. Ta fungovala jako klasické pyramidové schéma, kvůli čemuž investoři přišli o více než 300 milionů dolarů (zhruba 7,2 miliardy korun). Kromě toho pak hackeři ukradli přes pět milionů dolarů (asi 120 milionů korun) z peněženek uživatelů kryptoměny Solana.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).