Menu Zavřít

Hackerský útok ve jménu státu. Japonsko otestuje bezpečnost 200 milionů přístrojů

31. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Japonsko se před olympijskými hrami, které se příští rok budou konat v Tokiu, snaží posílit kybernetickou bezpečnost. Spouští proto program, v jehož rámci se bude snažit nabourat do milionů elektronických přístrojů, například routerů či webkamer. Získaná data prý nijak nezneužije.

Japonsko se pokusí získat přístup až ke 200 milionům zařízení v domovech a kancelářích a odhalit tak jejich slabiny. Od poloviny února začne Národní institut informačních a komunikačních technologií (NICT) generovat uživatelská jména a hesla ve snaze se náhodně nabourat do zařízení, která jsou připojena k internetu.

Institut uvedl, že zařízení internetu věcí byla v roce 2017 cílem 54 procent hackerských útoku. Loni v listopadu byla schválena novela zákona, podle které má institut možnost pokoušet se v příštích pěti letech získat přístup k přístrojům občanů země.


Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

Facebook, ilustrační foto


Pokud se vědcům podaří prolomit ochranu nějakého zařízení, upozorní jeho majitele, že by měl zvážit změnu hesla, případně zavést dvojí autorizaci při přihlašování. Výzkumníci připouštějí, že během tohoto procesu mohou získat přístup k osobním informacím či obrázkům z webkamer, vylučují však, že by je NICT jakkoliv využil.

Ministerstvo vnitra a komunikací v této souvislosti požádalo občany o podporu a pochopení a uvedlo, že za opatřeními stojí potřeba před olympijskými hrami zvýšit kybernetickou bezpečnost v zemi.

BRAND24

Postup Japonska však vyvolává obavy a kritiku. MIT Technology Review, časopis prestižní americké univerzity Massachussetts Institute of Technology, se podivuje nad postupem vlády a ptá se, proč se snaží lidem nabourat do soukromí, místo toho, aby jim rovnou doporučila změnu hesla.

Dále čtěte:

Hackeři tři roky četli zprávy diplomatů EU. Jejich metody připomínají čínskou armádu

Chytrý malware z Moskvy: virus Triton měl likvidovat elektrárny

Malware za půl milionu umožní krást bitcoiny z bankomatu

Hackeři zveřejnili data německých poslanců, vynechali představitele AfD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).