Menu Zavřít

Hackeři (s Kimovým režimem v čele) měli loni žně. Z kryptoměn ukradli přes 80 miliard korun, polovina putovala do Severní Koreje

2. 2. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Analytická firma Chainalysis zveřejnila výroční zprávu, podle níž loni hackeři ukradli kryptoměny v rekordní hodnotě 3,8 miliardy dolarů
  • Za téměř polovinu této částky je přitom pravděpodobně zodpovědná Severní Korea, v níž zmizelo asi 1,7 miliardy dolarů
  • Bezpečnostním složkám se ale začíná dařit některé kryptoměny získávat nazpět. To podle analytiků značí, že se počet krádeží v budoucnu sníží

Minulý rok byla z různých služeb ukradena kryptoměna v rekordní hodnotě 3,8 miliardy dolarů (přibližně 82 miliard korun), přičemž velkou část těchto zločinů mají na svědomí hackeři napojení na Severní Koreu. Takové závěry vyplývají z nejnovější zprávy americké firmy Chainalysis zabývající se analýzou blockchainu.

Ukradená částka se oproti předchozímu roku zvýšila o zhruba půl milionu dolarů (necelých 11 miliard korun). Celkový nárůst byl ale mnohem větší, protože celé odvětví loni utrpělo výrazný pokles. Například hodnota bitcoinu se za uplynulých 12 měsíců snížila o více než 60 procent, podobně pak na tom byly i mnohé další kryptoměny.

Bitcoin zažil v průběhu loňského roku strmý pád, nyní je jeho hodnota opět na vzestupu. Zdroj: Trading Economics

Podle zprávy je za razantní nárůst krádeží zodpovědná zmíněná Severní Korea. Hackeři spojení s touto asijskou zemí, v níž tvrdou rukou vládne režim Kim Čong-una, ukradli vloni kryptoměny v odhadované hodnotě 1,7 miliardy dolarů (zhruba 37 miliard korun). To představuje výrazný rozdíl oproti roku 2021, kdy se jim podařilo získat ,pouze 429 milionů dolarů (asi devět miliard korun).

Kryptoměny končí u jaderných zbraní

Severní Koreji jsou podle CNN připisovány i některé z největších kryptohacků celého roku. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) obvinil hackery napojené na komunistickou diktaturu z březnového napadení sítě Ronin videohry Axie Infinity. Tehdy se jim podařilo ukrást více než 600 milionů dolarů. Dalších 100 milionů pak podle FBI putovalo do asijské země díky červnovému útoku na blockchain společnosti Harmony.

Češi stále kryptoměnám nevěří. Nemají dostatečné znalosti a bojí se jejich rizikovosti, ukázal průzkum
Přečtěte si také:

Češi stále kryptoměnám nevěří. Nemají dostatečné znalosti a bojí se jejich rizikovosti, ukázal průzkum

Celková ukradená částka je už natolik vysoká, že pro Severní Koreu představuje velmi významný zdroj příjmů. „Export země v roce 2020 činil 142 milionů dolarů (přibližně tři miliardy korun), takže je možné říct, že hackování kryptoměn se stalo důležitou součástí národní ekonomiky,“ poznamenali analytici Chainalysis.

Mnozí američtí představitelé se přitom obávají, že Pchjongjang použije ukradené peníze k financování svého programu jaderných a balistických zbraní. Kromě hackování kryptoměnových firem se navíc objevily také případy, kdy se podezřelí Severokorejci vydávali za jiné národnosti, aby se ucházeli o práci v různých firmách v tomto oboru. Následně se pak podle amerických úřadů snažili posílat významné sumy zpět do Pchjongjangu.

Velmi rizikové jsou blockchainové mosty

Vůbec nejčastějším cílem hackerů byly podle zprávy protokoly decentralizovaného financování (DeFi), jež představovaly více než 80 procent všech loni ukradených kryptoměn. Tyto protokoly se používají k nahrazení tradičních finančních institucí softwarem umožňujícím uživatelům provádět transakce přímo mezi sebou prostřednictvím blockchainu. To je jakási digitální účetní kniha, která je jedním ze základních kamenů fungování kryptoměn.

Z útoků na systémy DeFi se 64 procent zaměřovalo na protokoly blockchainových mostů, které uživatelům umožňují vyměňovat aktiva mezi různými blockchainy. Přemosťovací služby obvykle obsahují velké zásoby různých mincí, což z nich dělá pro hackery velmi atraktivní cíle. Ostatně i krádeže u Axie Infinity a Harmony patřily právě k těmto typům napadení.

Složité licencování kryptofirem může stát na daních připravit o 300 miliard korun, říká šéf České kryptoměnové asociace Vinopal
Přečtěte si také:

Složité licencování kryptofirem může stát na daních připravit o 300 miliard korun, říká šéf České kryptoměnové asociace Vinopal

Ačkoliv množství kryptohacků v loňském roce vzrostlo, situace by se v příštích letech mohla zlepšit. Orgány činné v trestním řízení a další bezpečnostní složky totiž rozšiřují své schopnosti v boji proti digitálním zločincům a nedávno se jim podařilo dosáhnout i prvních větších úspěchů. Za jeden takový lze označit třeba získání kryptoměny v hodnotě 30 milionů dolarů (asi 650 milionů korun) ukradených od Axie Infinity. Podle zprávy Chainalysis to značí, že tyto hacky budou každým dalším rokem těžší a méně výnosné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?