Menu Zavřít

Fotbalový Milán ovládnou Číňané. Kupují oba rivalské týmy

6. 6. 2016
Autor: čtk

Tradiční soupeření milánských fotbalových rivalů AC versus Inter bude od příští sezony pod čínskou kontrolou. Oba slavné italské týmy totiž míří pod čínský kapitál.

Od poloviny dubna začaly na veřejnost prosakovat informace, že italský mediální magnát a bývalý premiér Silvio Berlusconi hodlá prodat svůj milovaný AC Milán blíže nespecifikovanému investorskému konsorciu z Číny. O prodeji slavného týmu, který je v posledních letech na ústupu ze slávy, přitom uvažoval už v roce 2014.

Ani po téměř dvou měsících není obchod dojednán, i když se předpokládá, že k němu ještě v létě dojde. Berlusconiho AC však předběhl městský konkurent Inter. Velký rival, který s AC sdílí stadion, v pondělí změnil většinového majitele. Stal se jím velký čínský prodejce Suning Commerce Group.

Suning má velké sportovní plány

Čínská společnost na pondělní tiskové konferenci ve svém sídle v Nankingu oznámila akvicizi Interu Milán. Suning zaplatí za téměř 70 procent akcií mezi 270 milionů eur (7,3 miliardy korun), ačkoliv italská média původně spekulovala o mnohem vyšší částce, které se měla pohybovat až kolem 700 milionů eur.

Na tiskové konferenci byl přítomen i dosavadení většinový vlastník Erick Thorir. V Interu zůstane i nadále, s 31 procenty se stane minoritním akcionářem a bude pokračovat ve výkonu funkce prezidenta klubu.

Nákup Interu je dalším významným krokem ve smělých plánech Suningu na poli investic do sportu. Čínský maloobchodní gigant hodlá koupit další sportovní týmy z různých odvětví a bude se angažovat i na trhu práv na televizní přenosy.

Suning tak koresponduje s celkovým čínským plánem na postupné ovládnutí světového fotbalu. Podle přání prezidenta Si Ťin-pchinga by se měla Čína stát do roku 2030 špičkou v Asii a do dalších dvaceti let vyhrát světový šampionát. S tím souvisí investice do předních světových lig a jejich elitních klubů a získávání know-how.

BRAND24

Číňané v Česku: Slavia, reprezentace i liga

Čínský fotbalový rozmach zasáhl i Českou republiku. Skupina CEFC koupila pražskou Slavii, kterou hodlá vrátit do nejužší české špičky a pravidelně s ní hrát evropské poháry. Navrch se stala i hlavním partnerem reprezentace.

Předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta navíc v nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdil, že příští sponzor nejvyšší soutěže bude z Číny a jeho jméno oznámí do dvou týdnů.


Dále čtěte:

Číňané dál investují do fotbalu. Od Berlusconiho kupují AC Milán

Číňané dál cílí na evropský fotbal, koupili Aston Villu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).