Menu Zavřít

Firmy zakládají firmy: spor o osobní údaje spěje k evropskému soudu

10. 4. 2017
Autor: Hynek Glos/Euro

Evropský soudní dvůr rozhodne, jestli české společnosti živící se zakládáním ready-made firem musejí uchovávat údaje svých klientů.

Až k Soudnímu dvoru Evropské unie dospěl spor společnosti Corporate Companies a ministerstva financí. Corporate Companies se specializuje na zakládání a prodej tzv. ready-made firem a ve sporu se hraje o to, jak na obchodníky s předzaloženými firmami dopadá evropská směrnice namířená proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Konkrétně jde o to, jestli podobné společnosti musejí s klienty, kteří si firmy koupili, sepisovat identifikační doložky a ministerstvu tyto údaje na požádání poskytnout.

Vypadá to na první pohled jasně: špinavé peníze se perou, teror existuje, řetězce ready-made firem (odhady publikované v posledních letech se shodují, že až čtvrtina českých firem byla založena jako „ready-made“) k zastírání peněz potenciálně sloužit mohou, a pokud by Corporate Companies u soudního dvoru uspěla, mělo by ministerstvo v budoucnu smůlu.

Jenže na druhé straně platí, že založení firmy je u nás vcelku traumatizující záležitostí, a leckdo si ji proto – bez jakýchkoli pokoutních úmyslů – radši koupí už hotovou. Způsob, jakým si ministerstvo dotyčnou eurosměrnici, respektive stejnojmenný český zákon vykládá, ovšem podle jednatele Corporate Companies Michala Zuzy rychlé a snadné získání firmy v praxi ztěžuje.


Čtěte o preferencích českých podnikatelů:

Nizozemské holdingy české podnikatele už netáhnou


Například tím, že de facto vylučuje jednu docela příjemnou vymoženost: pořídit si firmu výhradně prostřednictvím internetu. Obchodníci s ready-made firmami musejí totiž své klienty – kvůli hrozící ministerské kontrole – identifikovat takříkajíc fyzicky a opsat si údaje z jejich občanských průkazů.

A to je podle Zuzy krok zpět. „Ready-made společnost slouží k ušetření času a nákladů, ale určitě ne ke skrývání osob, ty jsou vždy vidět ve veřejných rejstřících. Navíc povinnost hlásit podezřelé obchody platí pro všechny,“ říká.

Finanční analytický úřad ministerstva financí (FAÚ) zahájil kontrolu v Corporate Companies v srpnu 2015. Táhla se devět měsíců a pro Corporate Companies dopadla bez větších problémů. Společnost nakonec poskytla všechny požadované podklady, a vyhnula se dokonce i původně (v rozporu se zákonem) uložené padesátitisícové pokutě za odepření součinnosti. Jinak řečeno, ve sporu dnes už jde jen o to nejdůležitější: o princip.

BRAND24

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 10. dubna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 15/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).