Menu Zavřít

Firma zbrojaře Strnada čelí na Slovensku hrozbě konkurzu

23. 4. 2020
Autor: Profimedia.cz

Společnost MSM Martin patřící do skupiny MSM Group rodiny českého zbrojaře Jaroslava Strnada se na Slovensku dostala do problémů. Stalo se tak poté, co Okresní soud v Trenčíně rozhodl, že s ní na návrh společnosti Teddy zahájí přezkumné jednání v rámci konkurzního řízení. Informoval o tom Denník N.

MSM Martin je podle zmíněného serveru největší slovenskou
firmou spadající do Strnadova impéria. Ještě předloni podnik vykázal tržby v celkové
výši 64 milionů eur, přičemž její zisk činil bezmála 7,5 milionu.

Za oním návrhem pak podle dostupných informací stojí společnost patřící košické advokátní kanceláři Pihorňa & Partners, která svoji pohledávku získala od jednoho ze Strnadových obchodních partnerů.

„Pohledávka vznikla tak, že MSM Martin odstoupil od dohody s firmou iBross a za její služby nezaplatil, i když od konečných odběratelů za dodávku navigačních věží platby zinkasoval,“ cituje Denník N Peter Pihorňu ze zmíněné advokátské kanceláře.

Pohledávky činí podle Pihorni pouhých 33 tisíc eur, tedy zhruba 900 tisíc korun, důvod, proč jeho firma podala návrh na zahájení přezkumného jednání, je podle něj takový, že MSM Martin již delší dobu vyhýbá jejímu uhrazení.

Vedení firmy MSM Martin podle serveru argumentuje tím, že společnost jako taková je dostatečně solventní a pohledávku neuznává. Kromě toho je navíc potřeba přihlédnout ke skutečnosti, že aktuálně je na Slovensku z důvodu koronavirové krize vyhlášeno dočasné bankrotové moratorium, v rámci něhož je tamním firmám povoleno neplatit faktury, aniž by jim za to hrozila insolvence, konkurz či jakýkoliv jiný druh soudního řízení.

Nastalé situace si je Pihorňa plně vědom, pokud nicméně Strnadova firma o onu možnost požádá, de facto tím podle něj svůj dluh uzná a navíc i potvrdí, že má vážné finanční problémy. Uvedená pohledávka totiž prý není zdaleka jedinou, neboť společnosti iBross stále dluží ještě 330 tisíc eur a dalších 70 tisíc pak ještě firmě Maderna.

BRAND24

  

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).