Menu Zavřít

Facebook utrácí jako ropný gigant Exxon. Proč?

8. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kapitálové výdaje ve výši 14 miliard dolarů firmu Marka Zuckerberga dostávají na roveň ropné jedničky ExxonMobile. Kromě investic do zlepšení videoprogramů a větší ochrany před šířením dezinformací půjdou miliardy do rozvoje virtuální reality.

Firma zvýšené kapitálové výdaje ospravedlňuje bojem proti šíření ruské propagandy a dalším hrozbám, jako je šíření nenávistných příspěvků. Navíc se výrazně zvýší výdaje na hardware a nové firemní budovy. Celkem se kapitálové výdaje zvýší z 6,7 miliardy v 2017 na odhadovaných 14 až 15 miliard dolarů v roce 2018.

„I když Facebook rychle roste, kapitálové výdaje se nikdy meziročně nezdvojnásobily,“ napsal Bloomberg Businessweek.

Vývoj hodnoty akcií Facebooku:

Facebook Chart

Zdroj: IEconomics.com

Výdaje mají podpořit růst firmy a zlepšení produktů, tvrdí management. To však nevysvětluje tak výrazný skokový nárůst. Kapitálové výdaje v takovém objemu mají firmy, které vyrábějí hmatatelnější výrobky, jako jsou automobily, počítačové chipy nebo těží ropu a zemní plyn. ExxonMobile má výdaje ve srovnatelné výši 14,8 miliardy dolarů za 12 měsíců končících letos v září.

Naplňuje se předpověď partnera investičního fondu Bloomberg Beta Schivona Zilise, který investuje do firem pracujících na vývoji učení strojů, že z dat na internetu se stává novodobá ropa, která bude v následujících letech pohánět ekonomiku.

Investoři přitom Facebook netlačí k tomu, aby skokové navýšení firma podrobněji vysvětlila. Řeší se spíše regulace příspěvků na sociální síti a rozšiřování služeb směrem k audiovizuálnímu obsahu, zlepšení služeb dceřiných firem jako je Instagram nebo aplikací Facebook Messenger a WhatsApp. Tržby i čistý zisk zatím rostou, takže není důvod k obavám.

Tržby a čistý zisk firmy Facebook (v mld. USD)
Rok Tržby Čistý zisk
2013 7,9 1,5
2014 12,5 2,9
2015 17,9 3,7
2016 27,6 10,2
2017 40,7 15,9

Zdroj: Statista

Největší sociální síť světa, která má dvě miliardy uživatelů, by měla věnovat pozornost případu firmy Google, která v roce 2013 rovněž razantně zvýšila kapitálové výdaje. V následujícím roce investoři odměnili firmu za finanční nedisciplinovanost poklesem akcií o 5 procent. Od té doby Google přísněji uplatňuje pravidla pro utrácení. Pokud Facebook naplní plán pro kapitálové výdaje, dostane se na úroveň vyhledávače, který má dvojnásobné tržby.

Facebook se nově řadí na úroveň společností Alphabet (dříve Google), Apple a Intel, které mají z amerických technologických firem nejvyšší kapitálové výdaje. V tomto ukazateli vede jihokorejský Samsung.

Kapitálové výdaje technologických firem (v mld. USD, odhad pro rok 2018)
Samsung 37,1
Apple 16,0
Facebook 14,5
Alphabet 14,4
Intel 14,0
TSMC 11,2

Zdroj: Bloomberg

Zvyšující se kapitálové výdaje Facebooku ukazují, že provozování internetových služeb vyžaduje drahou a složitou infrastrukturu. Firma z Menlo Park může mít podle Bloomberg Businessweek ale schováno ještě nějaké překvapení v rukávu. Firma už loni oznámila, že pracuje na spotřebitelském hardwaru, který zahrnuje domácí zařízení na pořádání videokonferencí.

BRAND24

Dále čtěte:

Facebook zvýšil zisk na 87 miliard. Pomohly příjmy z reklamy

Světlé zítřky s lajky. Facebook se zaměří na malé podnikatele

Co nahradí Facebook jako zdroj zpráv a informací?

Facebook chystá návrat ke kořenům. Zuckerberg ohlásil "významné" změny

 Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).