Menu Zavřít

ČSSD zkompletovala vedení strany: nováčky jsou Birke a Dolínek

10. 3. 2017
Autor: Anna Vacková

Řadovými místopředsedy ČSSD zůstali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Delegáti sjezdu v Brně rozhodli, že je doplní náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který je také volebním manažerem strany.

Nové vedení ČSSD je podle Sobotky soudržné. Slibuje si od něj dobrý tah na branku. „Vedení získalo silný mandát a důležitá je i změna,“ uvedl na tiskové konferenci krátce po ukončení volby. Dvě nové tváře v nejužším vedení strany podle něj svědčí o tom, že ČSSD je propustná a dává šance novým lidem. „Dneškem skončila personální diskuse, jsme velká demokratická politická strana, je přirozené, že bylo více kandidátů,“ uvedl premiér. Vyhráli podle něj ti, kteří byli silnější.

Dodal, že sestava vzešlá z dnešní volby je přesně taková, jakou si přál. Zdůraznil, že všichni členové nového vedení byli zvoleni v prvním kole jasnou volbou. Zmínil také, že sjezdu se účastnilo sedm stovek delegátů.

Pětici kandidátů vybrali delegáti na brněnském výstavišti už v prvním kole. Neuspěli tak poslanec Jeroným Tejc, který předtím neúspěšně kandidoval i na statutárního místopředsedu, další člen dolní komory Parlamentu Jaroslav Foldyna, ani pražský sociální demokrat Jaroslav Dvořák.


Brněnský sjezd ČSSD sledujte v online přenosu


Nejvýraznější podporu dostal od sociálních demokratů Zaorálek, který zaujal delegáty emotivním kandidátským projevem, v němž kritizoval hnutí ANO, oligarchizaci politiky či nerovnoměrné rozdělení příjmů. Bezprostředně před hlasováním si vysloužil potlesk vstoje a odměnou mu bylo 591 hlasů. Birke dostal 486 hlasů, Marksová 477, Hamáček 427 a Dolínek 366. Ke zvolení bylo třeba získat podporu 345 delegátů.

Dlouhodobému kritikovi dosavadního vedení ČSSD Tejcovi kvórum potřebné pro zvolením řadovým místopředsedou uniklo o tři hlasy, Foldynu a Dvořáka podpořilo 262, respektive 57 delegátů.

Z dosavadní sestavy místopředsedů se dnešní volby nezúčastnili Martin Starec a Lenka Teska Arnoštová. Místopředseda pro hospodaření Starec se v únoru ujal nově zřízené funkce ekonomického ředitele strany. Náměstkyně ministra zdravotnictví Teska Arnoštová ráno oznámila, že z volby odstupuje, protože její pražská organizace vybrala Dolínka.

BRAND24

Předsedou ústřední kontrolní komise byl zvolen Roman Váňa. Získal 472 hlasů.

O brněnském sjezdu ČSSD dále čtěte:

Sobotkovi vyšlo přání: prvním místopředsedou ČSSD zůstává Chovanec

Sobotka obhájil post předsedy ČSSD. Získal podporu dvou třetin delegátů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).