Menu Zavřít

Čína má svůj Tančící dům. Mrakodrap inspirovaný polární září aspiruje na nejkřivější stavbu světa

7. 9. 2022
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Aedas
  • Architektonické studio Aedas letos v čínském městě Čchung-čching dokončilo stavbu mrakodrapu Dance Of Light Tower. Její podobu inspirovala polární záře

  • Věž se na každém patře otáčí o 8,8 stupně, což z ní dělá nejvíce zakroucenou výškovou budovu na světě

  • První stočená věž byla postavena v roce 2005 ve švédském Malmö. Od té doby popularita kroucených budov stoupá díky technologickému pokroku ve stavebnictví

  •  

Šikmá věž, úzká věž, dřevěná věž… A zakroucenou věž jste už viděli? Jeden mrakodrap, který se zdánlivě v půli otáčí jako tanečníci v pase, od letoška stojí v čínském městě Čchung-čching. Sto osmdesát metrů vysokou stavbu navrhlo architektonické studio Aedas se sídlem v Dubaji, které ji příznačně pojmenovalo Dance Of Light Tower. Neotřelý tvar fasády dle jejich tiskové zprávy inspirovala polární záře.

Budova stojí na náměstí Sing-fu Plaza ve čtvrti Ťiang-pej a její dvojitě kroucené stěny tvoří jednoduchou, a přitom elegantní siluetu, jež si hraje s optickým klamem toho, že se celá kroutí. To je ještě podpořeno vertikálami propojených okenních rámů. Podle Kena Waie, šéfa designu Aedas, vnější zdi nepředstavují jen pastvu pro oči, ale mají obyvatele uvnitř především chránit a určovat tvar interiéru.

Když světlo staví

Klíčovou roli při vymýšlení konstrukce budovy sehrálo světlo. Město Čchung-čching totiž sice leží v subtropické centrální Číně, kde i v září teploty přesahují třicítku. Architekti se ale rozhodli do něj vnést mihotání paprsků, které se vzácně objevují na noční obloze nad polárními oblastmi. Jak se totiž světlo odráží od skleněných ploch, mění se pohled na povrch mrakodrapu v závislosti na úhlu a denní době.

https://twitter.com/Aedas/sta­tus/1562012659201056769?ref_src=twsrc%5Et­fw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwter­m%5E1562012659201056769%7Ctwgr%5Ef­c921ba581d91c115ce5daec7e38d6c67a­fe93fa%7Ctwcon%5Es1_&ref_ur­l=https%3A%2F%2Fwww.thena­tionalnews.com%2Farts-culture%2Fart%2F2022%2F09%2F01%2Fchinas-dance-of-light-tower-is-one-of-the-most-twisted-buildings-in-the-world%2F

„Při východu slunce celá věž září. Když padne noc, na fasádě se objeví odrazy, které připomínají postavu tančící baletky,“ líčí architekti v autorské zprávě. Střecha pak v rámci udržení konzistence architektonického vyjádření pokračuje v zakrouceném tvaru, který je na dvou úrovních ,useknutý‘.

Aedas také uvádějí, že věž se točí až o 8,8 stupně na každém patře, což je podle nich skoro 1,5krát víc, než čím se může chlubit jakýkoli jiný mrakodrap. „Jakožto otevřený veřejný prostor se může stát ikonou města. Je to opravdu pozoruhodná stavba, která oslavuje technologické úspěchy regionu,“ chlubí se Wei. Devětatřicet pater postupně zaplní sídla firem a stavba bude sloužit jako byznysové centrum.

První byli Švédové

Kroucení je sice mimořádně efektní, nikoli však jedinečné. Výškové budovy atypického tvaru si v posledním desetiletí získaly popularitu díky pokroku ve stavebnictví, strojírenství a modelovacích programech pro architekty. Nicméně jejich historie se píše už od roku 2005, kdy španělský architekt Santiago Calatrava postavil první stočený mrakodrap Turning Torso ve švédském městě Malmö. Tehdy se jednalo o prudkou inovaci, která se však rychle rozšířila po světě.

BRAND24

Dvojčata dobývají svět. Proč jsou dva sousedící mrakodrapy lepší než jeden osamocený?
Přečtěte si také:

Dvojčata dobývají svět. Proč jsou dva sousedící mrakodrapy lepší než jeden osamocený?

Mezi další oblíbené mrakodrapy v tomto stylu patří Absolute World Towers od MAD Architects, které se nacházejí v Kanadě a byly dokončeny v roce 2012, nebo 306 metrů vysoká Cayan Tower v Dubaji, navržená společností Skidmore, Owings & Merrill. Ta se veřejnosti zpřístupnila o jeden rok později.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).