Menu Zavřít

Chcete víc? Stačí říct

26. 10. 2018
Autor: Redakce

Proč platy v Česku stále rostou a jen tak růst nepřestanou? Kdy jindy by měly mzdy růst než v době, kdy kdo mohl a chtěl pracovat, už práci má a o lepší peníze si ani nemusí říkat, stačí přejít ulici. Kdyby Česko bylo v této situaci osamocené, vyjednávací pozice zaměstnanců by nebyla tak dobrá, alespoň ne v oborech, které jsou vystaveny mezinárodní konkurenci a nevytvářejí vysokou přidanou hodnotu. Jenže mzdy rostou i v nových členských zemích.

Když se podíváte na vývoj v posledních několika letech, zjistíte, že trh práce prochází podobným vývojem i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Pobaltí, ale třeba i v Srbsku. Nenechte se mást rozdílnými údaji o míře zaměstnanosti, nezaměstnanosti, populační strukturou a často mnohonásobnou ochotou obyvatel migrovat za prací na Západ. Ve skutečnosti je po lidech, kteří splňují určité elementární nároky na kulturu práce a kvalifikační předpoklady, na srovnatelných pozicích všude bez rozdílu veliká sháňka a mzdové nárůsty tomu odpovídají.

Když fabriky na Slovensku dělají nábor v Srbsku, nikoli v romských osadách, tak to o něčem svědčí. Dobré pro Srby; jak pro ty, kteří odjedou, tak pro ty, kteří zůstanou, protože „příliv bude zvedat i jejich loďky“, ne tak dobré pro Romy, kteří se potřebují vůbec dostat na formální trh práce. Jistěže toto platí v delší časové řadě, kde je vazba pevná - krátkodobá výchylka je právě v běhu.

Zatímco třeba v Nizozemsku, ve Švédsku či Rakousku kromě domácích faktorů působí na mzdový vývoj silná gravitační síla Německa, které v podstatě určuje mzdy, stejně jako vývoj ve Francii a v Německu hýbe s Belgií, neplatí tato vazba v nových členských zemích, kde je odstup mezd oproti Západu veliký. „Naše“ trhy práce, míněno nové členské země, se chovají dost podobně, ovšem v tom smyslu, že růst reálných mezd v podstatě kopíruje vývoj produktivity práce.

Vývoj průměrné mzdy v Česku:


source: tradingeconomics.com

Výjimku z pravidla představuje Polsko, kde na jedné straně způsoboval tlak na mzdy velký odliv pracovní síly na Západ a protisměrně působí daleko liberálnější pravidla pro ekonomickou migraci z Ukrajiny.

Když se podíváme dále za hranice, co může na současný vývoj mezd nejen v Česku, ale celém regionu zatlačit? Velký rezervoár relativně levné pracovní síly je v Turecku, ale integraci brzdí vízová povinnost a zahraniční investice se do země už nějakou dobu z vcelku pochopitelných důvodů nehrnou. Ukrajina by za normálních okolností dokázala se mzdovou hladinou v nových členských zemích podstatně více zacvičit, ale vnitřní nestabilita, korupce a vleklý konflikt na východě už zabránily přílivu investic v řádu desítek miliard dolarů, které by za jiných, normálnějších okolností tato země musela přilákat.

Čína už není levná, a tak jako na Ukrajině působí „faktor Putin“, tady má nejistota podobu „faktoru Trump“. Ani jednomu bych neděkoval, což ještě neznamená, že vývoj neovlivňují.

Takže mzdy v Česku rostou a díky těmto faktorům ještě porostou. Pro zaměstnavatele z toho vyplývá jediná zpráva: investujte do produktivity.

BRAND24

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).