Menu Zavřít

Český T-Mobile loni vydělal přes 11 miliard, tržby ale klesly

2. 3. 2017
Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Telekomunikační firmě T-Mobile loni vzrostl provozní zisk o 0,6 procenta na 11,03 miliardy korun. Stoupl i počet zákazníků a příjmy z mobilních služeb, naopak klesly celkové tržby.

Celkové tržby klesly o 2,2 procenta na 26,47 miliardy korun. Příjmy z mobilních služeb stouply o 0,6 procenta na 18,34 miliardy.

Počet mobilních zákazníků se zvýšil o 0,5 procenta na 6,05 milionu, z toho počet tarifních zákazníků stoupl o 2,5 procenta na 3,69 milionu. Průměrná měsíční útrata na zákazníka (ARPU) v mobilních službách vzrostla o jednu korunu na 254 korun. Rostoucí spotřeba datových služeb se projevila v růstu podílu nehlasových služeb na tržbách z mobilních služeb o tři procentní body na 48 procent.

„V centru naší pozornosti byly v roce 2016 především dvě oblasti - rozvoj mobilního internetu a upevňování pozice silného a stabilního partnera na poli ICT,“ uvedl generální ředitel Milan Vašina.


Čtvrtý operátor nemusí být cestou k levnějším mobilním datům. Čtěte:

Komentář: Ke čtvrtému operátorovi nevzhlížejte. Už je pozdě

Ilustrační foto

Společnost loni investovala do technologií a služeb téměř pět miliard korun. Síť LTE ke konci roku 2016 pokrývala 96 procent populace, což je o 14 procentních bodů více než v roce 2015. T-Mobile rovněž rozšiřoval s partnerskou společností SimpleCell síť pro internet věcí Sigfox, která na konci roku pokrývala téměř 90 procent obyvatel.

BRAND24

T-Mobile Czech Republic zaměstnával v prosinci 3400 lidí. Společnost patří do skupiny Deutsche Telekom. Ta dnes oznámila propad do ztráty 2,12 miliardy eur (57,3 miliardy korun) v loňském čtvrtém čtvrtletí. Důvodem byl odpis hodnoty dvanáctiprocentního podílu v britské společnosti BT kvůli poklesu akcií firmy a propadu kurzu libry po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Více ze světa technologií čtěte na webu Cnews.cz

Čtěte dále:

Deutsche Telekom plánuje první komerční síť 5G v roce 2020

Vyšší sankce pro operátory. Sobotka slíbil nové pravomoci regulátora

Operátorům hrozí odebrání licence, pokud nesníží ceny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).