Menu Zavřít

Český startup modernizuje americké soudnictví. Díky umělé inteligenci zkracuje procesy z týdnů na hodiny

6. 10. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Parrot
  • Českoamerický startup Parrot založili Tomáš Ščavnický a Bryan Baum. Platforma slouží k digitálnímu přepisu svědeckých výpovědí

  • To bylo dosud prací stenografů, jenže mnoho z nich odchází do důchodu a ti zbylí jsou zahlceni prací

  • Zapojení umělé inteligence (AI) a mnoha lidských editorů umožňuje uspořádat výpověď s notářem do 24 hodin přes Zoom

Americké právo se od toho kontinentálního liší v mnoha ohledech. Kromě známého faktu, že se soudcové ve spoustě států rozhodují na základě takzvaných precedentů, tedy případů z minulosti – což vede k platnosti bizarních zákonů, jako například zákaz milostných hrátek s dikobrazem na Floridě nebo pokuta za objednání pizzy na cizí adresu ve státě Louisiana -, se zde klade obrovský důraz na svědecké výpovědi, takzvané depozice. Firmy je využívají kupříkladu jako zálohu pro případné soudní jednání.

Jiný přístup k soudnictví však neznamená, že by se v USA nemohly prosadit české firmy. Příkladem budiž platforma Tomáše Ščavnického nazvaná Parrot. Slouží k digitalizaci svědeckých výpovědí, pomocí umělé inteligence nahrazuje mizející stenografy a zkracuje proces z dní na hodiny. Američané se totiž soudí často.

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu
Přečtěte si také:

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu

Valná většina stenografů ale nyní dosahuje důchodového věku a odcházejí na zasloužený odpočinek. Ostatní jsou zahlceni prací, takže musí nechat klienty dlouho čekat. Často jsou rovněž nuceni rušit termíny, což celé procesy prodražuje. Řečeno jinak, tamní soudní systém vyžaduje modernizaci, kterou shodou okolností může přinést právě český startup.

Soud přes Zoom

Skrze svoji digitální platformu umožňuje Parrot uspořádat výpověď s notářem do 24 hodin přes Zoom. Umělá inteligence výpověď zpracuje v reálném čase, takže hned po skončení depozic má již klient hrubý přepis k dispozici, ten lidmi zrevidovaný a notářsky ověřený pak je Parrot schopen dodat v řádu hodin.

Ščavnický zároveň poskytuje klientům v rámci online prostředí i podklady z výpovědí s možností spolupráce nad dokumenty, filtrování obsahu či hledání klíčových slov. Celkově umožňuje až 33procentní snížení nákladů na přepis dokumentů.

Umělé inteligenci chybí lidský faktor. O práci se proto nebojíme, říká šéfka jazykové agentury Skřivánek
Přečtěte si také:

Umělé inteligenci chybí lidský faktor. O práci se proto nebojíme, říká šéfka jazykové agentury Skřivánek

„V současnosti je ve Spojených státech zapisovatelů asi 23 tisíc, přičemž jich ročně kolem deseti procent odchází do důchodu. A nových příliš nepřibývá. Podle zákona v USA musí být každá svědecká výpověď převedena do textové podoby. Zmenšující se počet zapisovatelů a rostoucí množství řízení tak nevyhnutelně vedou k prodlužování celého procesu i vysokým cenám za stenografické služby. Zpracování jediného takového přepisu stenografovi zabere i více než týden a klienta vyjde na tisíce dolarů,“ vysvětluje Ščavnický, spoluzakladatel a CTO dotčené platformy.

Přivýdělek pro herce

Systému ,Papouška‘ umožňuje zrychlit zpracování záznamů diverzifikace práce. Působí totiž jako marketplace pro stovky notářů a přepisovatelů z celého kontinentu, kterým zadává revizi textů v desetiminutových blocích. Jeden dokument tedy upravuje několik lidí naráz a samotným editorům systém umožňuje si nastavit práci dle vlastních představ a možností. Opravou hrubé verze textu, kterou vygeneruje umělá inteligence, si z domova často přivydělávají matky na mateřské, veteráni nebo bývalí herci.

Jedná se totiž o relativně nezáživnou a snadnou činnost. Pro přijetí podle Ščavnického stačí projít testem ze znalosti gramatiky, který spočívá v odhalování chyb záměrně do textu vložených. „Naše AI aktuálně sama o sobě generuje chybovost osm procent, navíc si musí umět poradit s různými přízvuky, slangy a odbornými výrazy. Neustále se však zdokonaluje a do konce roku ji dostaneme na čtyřprocentní chybovost, tedy srovnatelnou s lidským zapisovatelem,“ dodává.

BRAND24

Investice od Disneyho

Nápad na startup Parrot dostal Ščavnický před třemi lety během studia na brněnském VUT a následně ho založil s Američanem Bryan Baumem, což vysvětluje orientaci na americký trh. Zkušenosti se zapojením umělé inteligence v přepisu mluveného slova do textové podoby získal český podnikatel na projektech pro Facebook, EU nebo DARPA. Původně chtěli s Baumem převádět do textové podoby hovory zadržených u policejních výslechů či v celách, kde má v USA každý takový člověk nárok na hodinový telefonát, brzy však objevili nový potenciál technologie právě v oblasti svědectví.

Data jsou ropou budoucnosti, připomíná šéf Finshape Koutný. Řídí firmu, která na čtyřech kontinentech pomáhá bankám s digitalizací
Přečtěte si také:

Data jsou ropou budoucnosti, připomíná šéf Finshape Koutný. Řídí firmu, která na čtyřech kontinentech pomáhá bankám s digitalizací

A protože se jednalo o díru na trhu, v níž viděli zajímavou příležitost i ostatní, již velmi brzy po spuštění se dočkali andělské investice. Peníze jim poskytli Jeffrey Katzenberg, zakladatel DreamWorks a prezidenta společnosti Walt Disney, investor v Uberu David Bonderman, majitel Flexportu Ryan Petersen či zakladatel Unity Game Engine David Helgason. Nyní Parrot zajišťuje přepis stovek hodin výpovědí týdně a mezi jeho zákazníky patří především největší americké pojišťovny a advokátní kanceláře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).