Menu Zavřít

Stamiliardová montovna: český Foxconn má vysoké tržby, ale nízkou přidanou hodnotu

24. 11. 2017
Autor: Kubelka Tomáš/E15

Šestá největší podnikatelská skupina v Česku podle výše tržeb, největší tchajwanská investice u nás a také největší montovna. To jsou tituly, které si zaslouží pardubický Foxconn CZ. Závod na výrobu počítačů loni – po započtení dceřiných firem – utržil 117,8 miliardy korun. Čistý zisk klesl z předloňské jedné miliardy na 611 milionů korun.

Proč montovna? Podíl přidané hodnoty na tržbách Foxconnu je mimořádně nízký, pohybuje se jen mezi dvěma a třemi procenty. Byznys firmy je založen na zkompletování dílů dovezených z východní Asie. Tchajwanský podnik, který založil v roce 1974 podnikatel Terry Gou, přitom neprodává výrobky s vlastním brandem, ale pod značkami svých smluvních partnerů, mezi něž patří třeba Acer, Dell a Hewlett-Packard.


Jak se odměňuje práce v Česku?

Od Microsoftu po hrušku. V odměňování zaměstnanců existují propastné rozdíly

Mzdy a platy, to nás pálí


Celá firemní skupina loni v Česku zaměstnávala čtyři tisíce kmenových pracovníků. Průměrná mzda zde v minulém roce vycházela na 26 480 korun hrubého měsíčně. Je to sice méně, než činí průměr za český průmysl, avšak je to více, než kolik berou zaměstnanci řady tradičních domácích strojírenských podniků.

Foxconn CZ se zaměřuje na kompletování počítačů, serverů a zařízení pro počítačové sítě, své montážní závody má v Pardubicích a Kutné Hoře. Drtivou většinu své produkce vyváží na evropské trhy, ale také na Blízký východ a do Afriky. Loni byl Foxconn CZ s hodnotou 116 miliard korun třetím největším exportérem zboží a služeb z Česka hned po automobilkách Škoda Auto a Hyundai.

BRAND24

Dále čtěte:

Foxconnu klesl zisk o 39 procent. Na vině jsou problémy s výrobou iPhone X

Mlácení dělníků, smrt v kantýně aneb Jak se dělá iPhone X

Prodej telefonu Apple iPhone X v Číně, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).