Menu Zavřít

České Qerko obdrželo od investorů přes 60 milionů korun. Platbu QR kódem chce ovládnout i u zahraničních sousedů

19. 4. 2022
Autor: Qerko
  • Celkem tři investice v hodnotě 2,5 milionu eur obdržela od začátku letošního roku česká společnost Qerko

  • Finanční podporu chce startup umožňující platby v restauracích pomocí QR kódu využít nejen na zrychlení domácího trhu, ale také na expanzi do zahraničí. Odstartovat své služby hodlá letos v Bratislavě, Mnichově a Vídni

  • Koncem minulého roku používalo aplikaci téměř tisíc českých podniků a více než 70 tisíc aktivních uživatelů


Český startup Qerko podpořili od začátku letošního roku už tři investoři. Ti do mobilní aplikace společně vložili částku 2,5 milionu eur (přes 60 milionů korun). Díky tomuto kroku atakuje výše celkových investic do startupu hranici 100 milionů korun.

Jeden milion eur poskytlo společnosti investorské duo Robert Kyncl a Jaroslav Beck, stejnou částku pak investoval technologický fond Greenshark a zbytek dodala tuzemská investiční skupina Miton. „Již třetí investicí do Qerka potvrzujeme, že byznysmodelu důvěřujeme a vidíme v něm budoucnost,“ komentuje Milan Zemánek, zakládající partner Mitonu. Ta do Qerka investovala v rámci pre-seed kola, kdy startupu poskytla částku 36,5 milionu korun rozdělenou do několika tranší.

Digitalizace v gastronomii je logická

Qerko je aplikace, která zákazníkům přináší možnost zaplatit okamžitou útratu v restauraci pomocí QR kódu, jenž se nachází přímo na stole. Díky tomu má obsluha více času na samostatný servis.

Ceny potravin jsou nebývale vysoko a porostou dál. Mallpay proto nabízí novým uživatelům 20procentní slevu na veškeré jídlo
Přečtěte si také:

Ceny potravin jsou nebývale vysoko a porostou dál. Mallpay proto nabízí novým uživatelům 20procentní slevu na veškeré jídlo

Vzhledem ke skutečnosti, že je aplikace napojená na pokladní systém, vidí zákazníci i personál všechny položky a platby daného stolu v reálném čase. Odpadá tedy problém s rozpočítáváním útraty mezi více návštěvníků. Šetrná je aplikace také k přírodě - po zaplacení QR kódem totiž nedochází k automatickému tisku stvrzenky, ta je zákazníkovi zaslaná prostřednictvím emailu.

„V Qerku máme dlouholetého partnera. Digitalizace placení v gastronomii je v dnešní době logickým krokem. Hosté ušetří čas při čekání na zaplacení a zároveň není potřeba zbytečně tisknout účtenky, čímž se snižuje negativní dopad na planetu,“ dodává Zemánek, který věří, že se lidé po pandemii do gastronomických podniků opět ve velkém vrátí.

Díky přílivu investic bude moct Qerko poprvé rozšířit své působení také za hranice České republiky. „Mám radost, že se podařilo ověřit, že naše aplikace má jasný market fit a rostoucí trend. Naše platforma přitahuje nové investory a ty stávající utvrzuje v jejich rozhodnutí,“ konstatuje zakladatel a CEO Qerka Lukáš Kovač. Podle toho má teď společnost před sebou důležitý úkol: „Když náš produkt funguje v ČR a lidé jej mají rádi, je na čase více šlápnout do pedálů a zrychlit ve škálování i expandovat na další trhy,“ doplňuje.

Naskenovat a objednat. Zájem restaurací o menu v podobě QR kódu narůstá, tvrdí šéf české firmy Speedlo
Přečtěte si také:

Naskenovat a objednat. Zájem restaurací o menu v podobě QR kódu narůstá, tvrdí šéf české firmy Speedlo

Startup se podle Kovače dostal do fáze, kdy si hosté QR kód na stole automaticky spojí s brandem Qerko, tedy možností okamžité platby. O stejný úspěch se nyní díky investicím letos poprvé pokusí i v Bratislavě, Berlíně a Vídni. „I když jsou Německo a Rakousko trhy s vlastními specifiky, vstupujeme na ně s prověřeným a vyladěným produktem a věříme, že si naše sousedy získáme,“ říká s tím, že část investic využije také na zrychlení domácího trhu.

BRAND24

Na konci minulého roku využívalo aplikaci Qerko bezmála tisíc českých podniků a více než 70 tisíc uživatelů, přičemž čtvrtina z nich platí jejím prostřednictvím pravidelně. Podle údajů společnosti ušetřila aplikace obsluze už bezmála devadesát tisíc hodin. A pozitivní vliv má služba i na spropitné. To je až o 44 procent větší než v případě platby přes terminál.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).