Menu Zavřít

Cena mědi výrazně klesla. Podle analytiků je to další jasný ukazatel blížící se recese

28. 6. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Měď, jejíž cena znatelně stoupla po vypuknutí války na Ukrajině, nyní stojí nejméně za více než rok a čtvrt

  • Situaci výrazně ovlivňuje omezení stavebnictví v Číně, s jejich koncem tento kov pravděpodobně opět zdraží

  • Analytici vnímají i řadu jiných ukazatelů, jež poukazují na zpomalení globálního ekonomického růstu

  •  


Za poslední dva týdny ceny mědi klesly o zhruba 10 procent, kvůli čemuž se nacházejí na nejnižší úrovni za posledních 16 měsíců. Tento na první pohled pozitivní vývoj ale podle ekonomů nevěstí nic dobrého. Měď, která byla v pondělí k dostání za 3,77 dolaru (88,6 koruny) za libru, je totiž považována za ukazatele ekonomické aktivity, protože poptávka po tomto kovu má tendenci se zvyšovat, když hospodářství expanduje, a snižovat, když naopak klesá. „Současné ceny mědi začínají indikovat, že globální růst zpomaluje,“ potvrdil CNN Daniel Ghali, ředitel komoditní strategie v TD Securities.

Kov je významný převážně díky svému využití ve stavebnictví – vyrábí se z něj základní materiály, ale třeba i elektrické dráty či vodovodní potrubí. Právě díky tomu sledují odborníci jeho cenu s obavami – už dříve se ukázalo, že měď je ohledně recese poměrně dobrým prognostikem.

V březnu měď vykupovali ve velkém, teď už o ni nestojí

Začátkem tohoto roku, respektive po ruském útoku na Ukrajinu, cena mědi vyletěla výrazně nahoru. To proto, že Rusko je podle S&P Global zodpovědné za zhruba čtyři procenta její celosvětové produkce. Obchodníci byli nervózní, že měď může docházet právě v době, kdy sílilo ekonomické zotavování spojené s uvolněním proticovidových opatření, a začali ji tak vykupovat ve velkém.

Bez-n-C3-A1zvu-2-orig Cena mědi na světových trzích se ve srovnání se začátkem roku propadla o zhruba 12 procent. Zdroj: Trading Economics

Nyní, když se objevují obavy z recese, míří ceny kovu opačným směrem. „Jakmile tento impuls pro hromadění zásob skončil, začala se globální poptávka po komoditách znovu propojovat s globálním růstem,“ doplnil Ghali. Klesající cena mědi tedy nyní potvrzuje, že kvůli rostoucím cenám potravin a pohonných hmot klesá i celková ekonomická aktivita. Což ostatně potvrzuje též řada jiných údajů.

Takzvaný index nákupních manažerů (PMI), popisující náladu podnikatelů, zjistil, že produkce soukromého sektoru v USA tento měsíc výrazně zpomalila. „Po uvolnění pandemických omezení si mnoho společností užívalo jakýsi malý boom, kdy u nich spotřebitelé nakupovali ve větším množství než dříve. Nyní ale tyto firmy vidí, že domácnosti stále více bojují s rostoucími životními náklady. Výrobci zboží, jež není nezbytné, zaznamenávají pokles objednávek,“ uvedl Chris Williamson, hlavní ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence.

Těžit více a udržitelněji. Výrobci elektromobilů potřebují nikl, recyklace baterií jim pomůže až za 25 let
Přečtěte si také:

Těžit více a udržitelněji. Výrobci elektromobilů potřebují nikl, recyklace baterií jim pomůže až za 25 let

Podniky se podle Williamsona obávají budoucího vývoje. To je částečně způsobené tím, že americký Federální rezervní systém (Fed) zvyšuje základní úrokovou sazbu ve snaze omezit růst cen. Ta se tak aktuálně nacházejí v pásmu 1,5 až 1,75 procenta, tedy nejvýš za posledních 28 let. „Podnikatelská důvěra je nyní na úrovni, která obvykle předznamenává hospodářský pokles, což nadále zvyšuje riziko recese,“ doplnil Williamson.

BRAND24

Vývoj možná zvrátí konec omezení v Číně

Kromě Spojených států zpomaluje ekonomický růst i jinde ve světě – třeba v 19 zemích eurozóny klesl v červnu na 16měsíční minimum. Ještě horší je pak situace v Číně, která byla dříve zásadním motorem globální prosperity, avšak nyní se potýká s velkými otřesy. Ty byly způsobeny převážně omezeními v důsledku pandemie covidu a následným propadem trhu s nemovitostmi. Čínská ekonomika sice v květnu vykazovala určité známky zlepšení, ale maloobchodní tržby se snížily již potřetí v řadě, přičemž oproti loňskému roku klesly o 6,7 procenta.

Někteří analytici přesto očekávají, že v druhé polovině roku tamní ekonomický růst opět zrychlí. „Ceny mědi a dalších položek by se v tu chvíli měly vrátit zpět na současnou úroveň,“ podotkl Darwei Kung, manažer portfolia v německé investiční firmě DWS. Kdy přesně se tak stane, ale netuší, a proto je velice pravděpodobné, že měď prozatím zdražovat nebude, spíše naopak. „Ve střednědobém horizontu mohou její ceny nadále klesat, zvláště když víme, že nám hrozí recese,“ uzavřel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).