Menu Zavřít

Bydlení zdražuje dál. Byt v Brně už stojí stejně jako v Praze, nejžádanější lokalitou je Cejl

19. 10. 2021
Autor: Pixabay
  • Ceny nemovitostí meziročně vzrostly o 14,5 procenta, nejdražší jsou v Praze a Brně, kde cena za metr čtvereční bytu přesahuje 100 000 korun

  • Stále více lidí se proto stěhuje na venkov, jenže hodnota bydlení roste i tam a výstavba nových sídlišť zatím nepomáhá

  • Jednou z nejdražších a nejoblíbenějších oblastí v moravské metropoli se tak paradoxně stává brněnský Bronx neboli okolí ulice Cejl, která dříve patřila mezi sociálně vyloučené lokality


Ceny bytů rostou a vlastní bydlení se stává extrémně nákladnou záležitostí. To je známý fakt. Zatímco některé lidi situace ohledně nemovitostí žene ke dlouhému dojíždění, jiné k tvorbě domu například„Dům zvládne postavit každý šikovný kutil,“ říká průkopník kontejnerové architektury Marek Popálený"> z kontejnerů či k zakoupení mobilheimu. Ekonomové, jako je Jiří Pácal  ze společnosti Central Europe Holding, říkají, že bydlení v nájmu není krokem zpět, ale naopak něčím, na co bychom si měli zvykat. Podle ČTK meziroční růst cen nemovitostí zrychlil na 14,5 procent, což je nejvíc od bytové horečky v roce 2015. Jen za rok 2021 se ceny zvedly o 3,9 procenta, což je třetí nejvyšší růst v Evropské unii.

Například v Brně se v období léta a počátku podzimu zájemci o byt museli připravit na částky okolo 5,75 milionu korun. Metr čtvereční stojí průměrně 124 500 korun, což je o 41 procent víc než vloni. Razantně se prodražují také půjčky na bydlení v podobě hypoték. Při současné hodnotě nemovitostí banka požaduje, aby žadatel o hypotéku na standardní dvoupokojový byt měl našetřeno zhruba 1 360 000 Kč. Přinést je musí s sebou a v hotovosti. Měsíční splátka hypotéky při aktuálních úrokových sazbách na úrovni 3 % začíná na 23 000 Kč dle doby splácení.

Investiční příležitost

„Důvodů rychlého růstu cen bytů a rodinných domů v ČR je hned několik. Na straně nabídky to je jednoznačně malá nabídka nových bytů v důsledku pomalé výstavby. Druhým důvodem jsou v posledních měsících rychle rostoucí ceny stavebních prací, a především stavebních materiálů," sdělil ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Nejen pro Brno podobná situace znamená odliv obyvatel za hranice města. Mladé rodiny se stěhují na venkov, jelikož bydlení ve velkoměstě se stává luxusem. Pobyt v satelitech na předměstích s sebou bohužel nese nutnost dojíždění autem, takže v okolí měst se tvoří kolony.

Češi se kvůli rostoucím cenám za bydlení stěhují do menších bytů. Šetří na úkor prostoru, říká šéf realitní kanceláře
Přečtěte si také:

Češi se kvůli rostoucím cenám za bydlení stěhují do menších bytů. Šetří na úkor prostoru, říká šéf realitní kanceláře

Od července do září letošního roku si nový byt  v Brně podle společnosti Trikaya pořídilo celkem 184 lidí a subjektů. Čtyři z deseti prodaných bytů byly garsoniéry. V Praze změnilo majitele přes 2000 bytů, jejich ceny meziročně stouply o 19,2 % a cena za čtvereční metr tam už neklesá pod 100 000 korun. Podobně jsou na tom i kraje, vedle dvou největších českých měst je bydlení podle společnosti Deloitte nákladné i ve Středočeském kraji, v Plzni a Hradci Králové. Naopak finančně nejdostupnější lokality jsou Ústí nad Labem a Ostrava. Český průměr je pak 80 100 korun na metr čtvereční.

Většina lidí si v nedávné době byty, a garsonky obzvlášť, nakoupila, ačkoliv bydlet v nich nechtějí. Vidí v nemovitostech investiční příležitost a hodlají vydělávat na pronájmu. Nejmenší prodané byty mají sotva dvacetimetrovou rozlohu, ale majitel je může nabídnout za měsíční pronájem mezi šesti a osmi tisíci. Zájemce jistě najde. „Poprvé v historii cena prodaného metru čtverečního v brněnské novostavbě přesáhla sto tisíc korun. Každý kupující tak v průměru zaplatil za byt o 70 procent více než před pěti lety. I přesto však nové byty nezůstávají v nabídce dlouho a zpravidla se rozprodají dlouho před kolaudací,“ říká Alexej Veselý, výkonný ředitel společnosti Trikaya.

Konec předsudků

V největším moravském městě překvapivě lidé projevují největší zájem o nemovitosti na území přezdívaném Bronx, tedy v okolí ulic Bratislavská a Cejl. Nechvalně proslulá čtvrť plná hluku, nepřizpůsobivých občanů a nepořádku se stává nejdražší lokalitou ve městě. Hodnota jednoho čtverečního metru zde stoupá vysoko nad hranici 100 000 korun, což je srovnatelné s Prahou. „Situace je poměrně paradoxní, protože tato lokalita donedávna nabízela dostupné nové byty v blízkosti centra. Předsudky problémové lokality potlačila větší dostupnost nemovitostí. Vysoký zájem ale v napjatém brněnském trhu rychle vyšrouboval ceny bytů i v této oblasti, a to navzdory očekávání nad celobrněnský průměr,“ komentuje František Šudřich, obchodní ředitel firmy Trikaya.

Svou roli hrají i nově vystavěné bytovky v Zábrdovicích, kde jsou k dispozici byty různých tvarů a velikostí. Celkově ve městě za poslední rok vzniklo v novostavbách 300 bytů, zájemci si tedy mohou vybírat z celkem 574 dosud neobydlených prostor. Mezi nejnovější projekty patří domy v ulici Táborská se 118 byty a Rezidence Svratka se 179 byty. Ani tento nárůst nabídky ale zatím nevedl ke zpomalení dramatického růstu cen. Pokud si dnes lidé hledají byt, který má obývací pokoj s kuchyňským koutem a jednu ložnici, musí očekávat cenu kolem 6,8 milionu korun. Za podobné peníze se ještě loni dal koupit byt se třemi pokoji.

Nová sídliště

Nové obytné čtvrti se čile staví i na jiných místech republiky. V Praze probíhají stavební práce v oblastech několika brownfieldů, například na Smíchově, Rohanském nábřeží nebo okolo areálu bývalé Pragovky. V Holešovicích poblíž centra chystá rozsáhlou výstavbu bytů společnost Skanska. Plánuje jich k pronájmu nabídnout 150 a nacházet se budou ve dvou nových věžácích. Další centra luxusního bydlení mají vzniknout na Radlické nebo v Radotíně.

Na severu republiky zase nové sídliště propojí města Liberec a Jablonec nad Nisou. Investor Syner Group plánuje s třímiliardovou investicí vybudovat obytnou čtvrť se 650 byty. Většina domů by měla vyrůst do výšky tří až sedmi pater, aby si navzájem nezakrývaly výhled na okolní hory.

„Dům zvládne postavit každý šikovný kutil,“ říká průkopník kontejnerové architektury Marek Popálený
Přečtěte si také:

„Dům zvládne postavit každý šikovný kutil,“ říká průkopník kontejnerové architektury Marek Popálený

Stavět se ale bude i na okraji zmiňovaného Brna. V Přízřenicích vyrostou vedle rodinných domů družstevní paneláky. Navrhnou je Pelčák a partner architekti a budování blokové zástavby v kombinaci s menšími bytovými domy bude stát jednu a čtvrt miliardy korun. „V Brně je 380 tisíc trvale přihlášených obyvatel, ale každý den je v Brně půl milionu lidí. Když odečteme studenty, tak osmdesát až devadesát tisíc lidí denně do Brna dojíždí za prací. To zhoršuje dopravní situaci. Ve městě chybí dvacet tisíc bytů, proto je dobře, že se staví družstevní byty,“ uvedl Pelčák pro Brněnský Deník.

Zelené vdovy

Zdražuje se i na venkově. Lidé se proto uchylují k dojíždění do práce, které trvá hodinu a déle. Například ve Zlínském kraji ubývá volných parcel i na vesnicích, které mladé lidi dříve nelákaly. Navíc mnoho z nich si nemůže na venkovský život zvyknout a po čase se vrací zpátky do měst. Tak se objevují pojmy jako reurbanizace nebo zelené vdovy. To jsou ženy, žijící v domku za městem v podstatě o samotě, protože jejich manželé se kvůli dojíždění vrací z práce pozdě večer a ony tráví většinu času vyzvedáváním dětí ve škole a jejich rozvážením po kroužcích ve městě. Pak zůstávají doma a stýská se jim po ruchu měst.

BRAND24

Alternativou pro bydlení přímo v Brně byly dlouhodobě byty v okrese Brno-venkov, které se loni prodávaly s cenou 64 tisíc za metr. I tam ale byty rychle zdražují a výjimkou nejsou ani rodinné domy a pozemky. Jen za poslední rok se tam ceny nových bytů vyšplhaly až o 50 procent, tedy na 95 tisíc korun za metr čtvereční. „Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká. Rodinný byt ve městě je z důvodu extrémně vysokých cen pro řadu obyvatel nedosažitelný cíl, a tak se uchylují za jeho hranice. Nyní se ale ukazuje, že enormní zájem zdražuje byty i v těchto oblastech,“ ukončuje František Šudřich.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).