Menu Zavřít

Brusel chce zlevnit přeshraniční platby v Evropě. Bankám se to nelíbí

6. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Snaha institucí Evropské unie zrovnoprávnit klienty evropských bank, ať už platí eurem nebo národní měnou, nevyvolává v bankovních kruzích nadšení. Iniciativa se týká poplatků za měnovou konverzi při platbě do zahraničí. Občanům EU by mohla ušetřit 100 miliard ročně.

V Evropském parlamentu projednává ekonomický a hospodářský výbor ECON návrh Evropské komise, který má zaručit všem občanům Evropské unie, aby při bankovním převodu peněz mezi zeměmi eurozóny a ostatními zeměmi platili stejný poplatek za tuto bankovní službu. Navíc mají být přesně informováni, na kolik je převod vyjde, včetně konverze národní měny na euro, případně z eura na národní měnu země EU.

Česká bankovní asociace (ČBA), která sdružuje banky a stavební spořitelny na českém trhu, nad vznikajícím nařízením Bruselu nejásá. „Všechny banky působící v EU mimo eurozónu sledují vývoj okolo novely daného nařízení již delší dobu. A sledují jej poměrně s obavami. Cílem novely nařízení č. 924/2009 není nic jiného než snaha prosadit, ne aby přeshraniční poplatky za platby denominované v eurech byly průhlednější, ale aby byly stejné jako poplatky za domácí převody v domácí měně,“ uvedl ve vyjádření pro Euro.cz poradce ČBA pro platební styk a kybernetickou bezpečnost Tomáš Hládek.

Hládek tvrdí, že banky v minulých letech již provedly veškeré kroky, které přeshraniční platby racionalizují. Například zavedením standardů plateb SEPA.

„I nadále jsou a budou tyto platby spojeny s vyššími náklady. Tyto náklady jsou vyvolány tím, že banky působící třeba v ČR musí při realizaci takových plateb platit za využívání mezinárodní komunikační sítě SWIFT či platí za služby tzv. korespondenčních bank, prostřednictvím kterých jsou platby do zemí eurozóny převáděny. Na straně bank tedy nejde jen o prostou změnu ceníků. Půjde i o zcela zásadní vyhodnocení toho, které služby zůstanou pro tu kterou banku rentabilní a jaký vliv bude mít případné schválení uvedené novely nařízení na celkovou poplatkovou politiku té které banky,“ obává se změny Hládek.

Čeští europoslanci, které oslovila redakce Euro.cz, většinou s novým nařízením souhlasí. „Obecně podporuji každé zprůhlednění, snížení nákladů a administrativní zátěže,“ sdělil místopředseda Evropského parlamentu a bývalý eurokomisař Pavel Telička, který byl tváří hnutí ANO 2011 ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014. V roce 2017 se s hnutím Andreje Babiše rozešel, nesouhlasil například s podporou Miloše Zemana v prezidentské volbě nebo s vlažnou podporou zavedení eura v ČR.

Europoslankyně Dita Charanzová uvedla, že speciální poplatky nemají na evropském jednotném trhu místo. „Odstranění speciálních poplatků za transfery mezi zeměmi v eurozóně a mimo ni považuji za správné a logické. Vnímáno pohledem jednotného trhu, měly být odstraněny již dávno. Opatření jednoznačně podporuji,“ uvedla bývalá diplomatka, která byla zvolena do EP jako nestraník na kandidátce ANO.

BRAND24

Dále čtěte:

Šestnáct korun za euro. Hanebnou praxi směnárníků nový zákon nezastaví

V Česku roste obliba internetového bankovnictví nejrychleji z EU

Na návštěvě u jednorožce. Můžeme být větší než řada bank, říká zakladatel Revolutu

Klienti směnáren budou moci odstoupit od smlouvy, rozhodla vláda

 Směnárna Praha

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).