Menu Zavřít

Babiš poprvé v šoku

2. 5. 2017
Autor: Redakce

Slávek Sobotka, nudný muž bez sexappealu, dokázal den po svátku práce překvapit všechny na politické scéně. Demise celé vlády z rozhodnutí jejího předsedy je věc, která se neděje každý den a musí mít nějaký důvod. Pro Sobotku je tím důvodem fakt, že nehodlá dál vládnout s člověkem, o němž je zjevně přesvědčen, že okrádá stát na daních. To vůbec nezní špatně.

Jestliže se to Babišovi, ale i Kalouskovi či šéfovi ODS Fialovi zdá jako zbabělost a útěk od odpovědnosti, tak autor tohoto sloupku to vidí trochu jinak. Samozřejmě, že by odvolání Babiše z funkce a následné vyšetření všech jeho starších daňových optimalizací i čerstvých transakcí, které tam miliardář provedl a které nasypaly Agrofertu do zobáčku, bylo fajn. K tomu by ale byla nutná spolupráce s prezidentem, který ji ale zřejmě z vlastních, předvolebně zištných důvodů odmítl.

Zbývalo jenom couvnout a zcela fatálně se před volbami zesměšnit, nebo do toho jít čelem. Sobotka zvolil druhou variantu a podal demisi. Projevil tak dramaticky odlišný charakter od svého soka, který, pokud by měl koule, podal by demisi sám už dávno a hrdinně by čekal na své očištění od podezření z obřích daňových úniků a dotačních podvodů odpovědnými orgány, tak jako to učinil Mirek Kalousek, když byl mediálně viněn za neodvedení daně své manželky.

Místo toho se náš čacký ministr financí vyděračsky vyfotil na twitter s viditelně označenými krabicemi dokumentů vzkazujícími premiérovi, že hnojomety Babišstánu jsou nabity ostrou municí.


Jak se vyvíjela situace po ohlášení demise? Sledovali jsme minutu po minutě, čtěte:

Sobotkovo nečekané rozhodnutí: vláda podá demisi

 Premiér Bohuslav Sobotka oznamuje záměr podat demisi vlády


Zdá se, že Babiš Sobotku podcenil a čekal, že předseda ČSSD půjde odevzdaně na očekávanou porážku. Ten se ale rozhodl, že si o svůj politický život ještě zahraje. A to pořádně od podlahy. A v každé hře vítězí zpravidla ten, kdo je schopen překvapit soupeře krokem, který nečeká a který ohrožuje jeho pozici.

A to se zjevně stalo, jak je vidět z panických reakcí samotného Babiše i jeho partajních zaměstnanců v ministerských křeslech. Z jejich vyjádření, že je třeba dovládnout v demisi do řádných voleb, je zjevné, že se něčeho opravdu bojí. Těch vyšetřovaných kauz je už dost a nevypadají pro Babiše ani trochu dobře.

BRAND24

Jako v každé hře je však třeba mít dopředu rozmyšleno spoustu dalších tahů a herních variant. Teprve během dalších dnů uvidíme, zda Sobotkovo hrdinské gesto bylo jen gestem, nebo mistrovským rozehráním hry o budoucnost. Nejen jeho vlastní, ale i celé země.

O vládní krizi dále čtěte:

Kabinet by mohl dovládnout pod Zaorálkem, připustil Babiš

Sobotka je zbabělec, tvrdí Babiš. Kabinet by podle něj měl dovládnout v demisi

Sobotka je srab, reaguje na vládní demisi Kalousek. Hrad mlčí

Analytici: Demise vlády vývoj ekonomiky neohrozí, korunu ale mohou potkat výkyvy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).