Menu Zavřít

Babiš kvůli Murínovi svolá Bezpečnostní radu státu. V šéfa GIBS nemá důvěru

28. 2. 2018
Autor: čtk

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolá kvůli nespokojenosti s šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor Sněmovny. Plánuje i schůzku s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. V Murína nemá důvěru, pochybuje o jeho morální a profesionální integritě, řekl dnes Babiš. Murín rezignovat nehodlá a nadále zůstává ve své funkci, sdělil mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Babiš svou nedůvěru v ředitele inspekce zdůvodnil dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, která měla být potrestána kázeňsky. „Toto opatření bylo na Úřadě vlády vyřízeno velice nestandardním způsobem,“ prohlásil Babiš.

Nepřímo odkázal také na případ Bereta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v něm v loňském roce vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. „Skutečně se velmi divím, že takový člověk vykonává takovou funkci,“ řekl Babiš.

Murín podle Mitáčka nechce vystoupení premiéra komentovat. „Rezignovat nebude, zůstává nadále ve své funkci ředitele,“ řekl Mitáček. Dodal, že inspekce nadále pracuje a plní svoje úkoly, které jí určuje zákon. „V tomto ohledu se z naší strany nic nemění,“ zdůraznil Mitáček.


Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon

 Premiér Andrej Babiš


Již v úterý GIBS informovala o tom, že Babiš v únoru dvakrát vyzval Murína, aby se funkce vzdal. Ředitele GIBS lze odvolat, pokud je obviněn z trestného činu nebo po uplynutí pětiletého funkčního období. GIBS funguje od roku 2012 a Murín je druhým ředitelem této instituce.

Jeho předchůdce Ivan Bílek v roce 2015 rezignoval. Podle některých členů sněmovní komise pro kontrolu GIBS to bylo na základě politického tlaku. Bílka předtím k rezignaci vyzval vedle tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo tehdejší ministr financí Babiš. Sám Bílek ale uvedl, že odchází ze svého osobního rozhodnutí.

BRAND24

Babiš dnes odmítl jakoukoli spojitost záměru odvolat Murína s kauzou Čapí hnízdo, ve které je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu.

Přečtěte si také:

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Kabinet v demisi pokračuje v čistce. Vojtěch odvolal svého předchůdce Němečka

Vojtěch odvolal ředitelku Nemocnice Na Bulovce Vrbovskou

Hüner odvolal generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučeru

Pošta je v rozkladu a bez strategie, vysvětlil Babiš odvolání Elkána


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).