Menu Zavřít

Aplikace má Pražanům ulehčit parkování

16. 9. 2016
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zapnout telefon, prohlédnout mapu, najít volné místo k parkování, převést peníze, nová telefonní aplikace zaparkuju.cz má ambice usnadnit Pražanům parkování. A s touto myšlenkou se projekt přihlásil do iniciativy primátorky Adriany Krnáčové Smart Prague. Server euro.cz představuje první díl seriálu, který má přiblížit chytrá řešení pro metropoli.

„Díky tomuto startupu budou mít uživatelé jednoduchý nástroj, který jim umožní najít volné parkovací místo v lokalitě, kam potřebují jet, a to bez dlouhého hledání a hlavně bez stresu,“ míní Jana Hodboďová z Prague Startup Centre, který má aplikaci pod křídly.

Ve velkých městech, nejen v Praze, začíná být podle Hodboďové velký problém v některých lokalitách najít volné parkovací místo a zavedení nových parkovacích zón tuto situaci ještě prohloubí.

Software si klade za cíl ulehčit orientaci při parkování v centrech větších měst, uspokojit poptávku řidičů při hledání parkovacího místa v okrajových částech metropole, částečně nahradit zastaralý systém platby parkovného. Řidiči by tak díky němu podle tvůrců mohli ušetřit čas a palivo, šetřit životní prostředí. Potřebné náklady odhadují na 1,2 milionu korun.

BRAND24

Iniciativu Smart Prague začátkem letošního roku založila pražská primátorka Adriana Krnáčová. Do prvního kola se přihlásilo 24 projektů. Na rozvoji města se chtějí podílet univerzity, firmy i startupy.

Ve spolupráci s Institutem pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy (IPR) má v plánu pražský magistrát založit projektovou kancelář, jejíž cílem je realizace projektů. „S pilotními projekty se začne v říjnu 2016 a první budou funkční do března 2017. Následovat bude druhé kolo, a Smart Prague se tedy opět otevře dalším nápadům,” dodala Adriana Krnáčová.

Dále čtěte:

Zelená pro inovační projekty

PODPORA INOVACÍ


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).