Menu Zavřít

Anarchista a vědec Jim Bell: Smrt vám může být darována

22. 10. 2017
Autor: Pavel Sinagl/Paralelní Polis

Anarchista a vyznavač technologií Jim Bell věří, že svět bez centrální vlády bude spravedlivější. „Pokud nějaká osoba zastává vládní post - buď jako politik, nebo vládní úředník - a uvaluje na vás daně, aby se uživila, měla by s tím přestat," tvrdí.

Vyložte mi stručně vaši hlavní myšlenku.

Obhajuju systém, v němž se zruší armáda, nebudou války, holokausty a nakonec ani daně a vlády. Jsem první, kdo vymyslel metodu, jak toho dosáhnout. A myslím, že je velmi pravděpodobné, že zafunguje správně. Pokud ano, naše problémy se vyřeší.

Myšlenka je to dost kontroverzní.

Spočívá v tom, že lidé anonymně sázejí na to, že jistá osoba v jistý den zemře, a je-li sázka dost vysoká, může čin někdo provést a anonymně si vybere odměnu. Ano, já vím. Ale chci, aby lidé porozuměli celému konceptu, který je podobný životnímu pojištění. Pokud osoba zastává vládní post, buď jako politik, nebo vládní úředník, a uvaluje na vás daně, aby se uživila, měla by s tím přestat. A když takový člověk jednoho dne zjistí, že je na jeho hlavu vypsána odměna 100 tisíc eur, může se rozhodnout, že už nebude zasahovat do lidských životů, uvalovat na ostatní daně a že odejde.

Jste tedy přesvědčený, že když dostatečné množství lidí dospěje k přesvědčení, že politik dělá něco špatně, a vsadí peníze na to, že jednoho dne zemře, přinutí to politika, aby odstoupil?

Ano. Měl by si najít jinou práci.

Věříte tedy, že se lidé dokážou rozhodnout správně a nebude se sázet zbůhdarma nebo jen z kratochvíle?

To je možné, ale věřím, že velká většina darů (tj. sázek - pozn. red.) přijde v dobré víře a bude směřovat proti správným osobám. A věřím, že tyto osoby odejdou. Lidé nemusejí mít vždy dobré úmysly. Ale naprostá většina lidí má velmi dobrý důvod, aby tento systém použila ke zrušení vlád, armády a jaderných zbraní. Dříve než se začnete zabývat výjimkami, soustřeďte se na samotný koncept. Jakmile vlády jednou zmizejí, můžeme řešit zbývající problémy.


Přední hackeři se sjeli do Prahy Vraždy jako krásné umění

 Hackeři se sjeli do Prahy


Když zmizí vláda, společnost bude decentralizovaná. Věříte, že bude fungovat lépe? Kdo bude chránit slabé?

Musí fungovat lépe. Slabí budou chráněni, protože mohou zaútočit na silnějšího tak, že darují peníze na sázku. A ten silnější navíc vůbec neví, kdo na něho útočí. Nebude proto moci reagovat. A k tomu, čím víc lidí naštve, tím víc lidí bude sázet proti němu.

Jak se díváte na současnou vládu Donalda Trumpa?

Nemám rád žádnou americkou vládu. Nelíbila se mi vláda Baracka Obamy, ani George W. Bushe, ani jeho otce, nelíbila se mi Clintonova vládu, ani Reaganova, i když Reagan řadu věcí chápal.

Jak bude vypadat decentralizovaný svět?

Nevím. Musí se to vymyslet a navrhnout. Musí to fungovat na jiné bázi než pomocí pohrůžek, danění a útlaku.

BRAND24

Těžko si to představit. Lidé budou sami přispívat na veřejné osvětlení či dálnice?

Přemýšlel jsem o tom 22 let, ale zatím jsem o tom přemýšlel sám: musí se to navrhnout, musejí se toho ujmout odborníci. Možná to bude založeno na smlouvách. Například firmy, které prodávají benzin, budou muset přispívat na infrastrukturu. Musíme si udržet nějakou životní úroveň.

Když jsem o myšlence Politiky vraždy přemýšlel, měl jsem za to, že bude kontrola probíhat na základě darování smrti tomu, kdo dělá něco špatně. Pak jsem si ale uvědomil, že většinu případů musejí rozhodovat instituce podobné dnešním soudům. Účast na jejich zasedáních však bude dobrovolná. Nikdo před ně nebude muset předstupovat a obhajovat se. Když se ovšem někdo nebude hájit, může mu být darována smrt.

James Dalton Bell (58):
Narodil se v Ohiu (USA). Vystudoval chemii na Massachusettském technologickém institutu. Pracoval pro Intel Corporation. V roce 1982 založil vlastní firmu SemiDisk Systems. Od roku 1992 působí jako nezávislý konzultant.

Dále čtěte:

Komentář: Kryptoměny, útěk ze světa dospělých

Evangelisté digitálního pokroku připravují Česko na společnost bez státu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).