Menu Zavřít

Adam válí, a to obrazně i doslova. Česká platforma pro malíře pokojů získává na svoji expanzi 25milionovou investici

29. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Adam
  • Online platforma pro malíře pokojů Adam hlásí významnou finanční vzpruhu

  • Společnost Romana Sysla a Jakuba Dvořáka získala na svoji další expanzi investici ve výši 25 milionů korun. Stojí za ní tuzemský fond Presto Ventures a zakladatel estonského Boltu Markus Villig

  • Adam vedle Česka a Slovenska působí rovněž v Polsku, Maďarsku, Velké Británii a Irsku. Nyní se k těmto trhům přidá také Španělsko

  • Sysel s Dvořákem věří, že v budoucnu budou moct lidé díky chystanému rozšíření nabídky zásluhou Adama postavit rovnou celý dům

O řemeslníky, zvláště pak o malíře, je v Česku, a vlastně nejen zde, stále nebývalá nouze. Dokládá to i úspěch tuzemské online platformy Adam, jež propojuje zájemce právě s těmito živnostníky a nepřetržitě se rozrůstá.

Adam vznikl zkraje letošního roku zásluhou Romana Sysla a Jakuba Dvořáka, dvou kolegů z estonského Boltu, kteří se v minulosti postarali o zrod jeho české pobočky. A přestože firmu se sídlem v Tallinu posléze opustili, vazby se svým bývalým šéfem rozhodně nezpřetrhali, ba naopak. A možná i proto je nyní samotný zakladatel Boltu Markus Villig jedním ze dvou nových investorů, kteří vidí v tomto původním českém projektu potenciál a rozhodli se jej finančně podpořit. Celkem Adam od Villiga a tuzemského fondu Presto Ventures získává 25milionovou investici, kterou hodlá použít na plánovanou expanzi.

„Obrovské zkušenosti Markuse, který vybudoval miliardový platformový byznys, a podpora a zázemí týmu Presta pro nás budou hrát důležitou roli. Právě proto jsme si z nabídek vybrali tyto dva partnery. Moc se na tuhle spolupráci těšíme,“ komentuje novinku Dvořák.

Malíře sežene i do druhého dne

Tradiční řemeslo, jakým malířské práce dozajista jsou, dle Dvořákova kolegy Sysla podobnou modernizaci nutně potřebovalo. Společnost se dušuje, že díky Adamovi zákazníkům odpadnou hned tři velké starosti najednou – strach o kvalitu, o (ne)dostupnost malířů a o to, kolik si za své služby budou ve výsledku účtovat.

Investor Michal Dědek posílá miliony na druhou stranu kanálu La Manche. Podpoří jimi londýnské Buildiro Čecha Lukáše Polacha
Přečtěte si také:

Investor Michal Dědek posílá miliony na druhou stranu kanálu La Manche. Podpoří jimi londýnské Buildiro Čecha Lukáše Polacha

Obvykle složité řemeslné ceníky nahrazuje Adam jednoduchou, a především transparentní kalkulačkou, díky níž si každý zájemce o vymalování pokoje, chodby či rovnou celého bytu může ihned udělat přehled o tom, na kolik jej zhruba taková práce vyjde. Pakliže se zákazníkovi zdá cena přijatelná, propojí ho aplikace s konkrétním malířem, který je v dané lokalitě a v požadovaném termínu aktuálně k mání. Platí přitom, že vymalováno může být klidně do druhého dne.

Funguje to ale i naopak. Malířům, s nimiž Adam spolupracuje, se takto otevírá cesta k daleko většímu počtu zakázek, a tím i potenciálně větším výdělkům, a zároveň odpadají starosti s papírováním a další administrativou. S tou se totiž za ně vypořádá platforma sama.

„Adam je skvělý produkt, který řeší zákazníkům i řemeslníkům jejich největší problémy,“ souhlasí partner Presto Ventures Roman Nováček a pokračuje: „Roman a Jakub si z Boltu odnesli zkušenosti s tím, jak rychle a efektivně škálovat do zahraničí, které nám v Česku bohužel chybí. Trh s řemeslníky je sice složitý, zároveň ale přináší obrovskou globální příležitost.“

Díky Adamovi půjde jednou postavit celý dům

Ačkoliv je Adam na světě teprve krátce, má za sebou úspěchy, jež mu jiné startupy a platformy mohou jen tiše závidět. Když společnost začínala, nabízela své služby jen ve čtyřech městech v republice. Nyní ji pokrývá de facto celou, přičemž od nedávna působí také na sousedním Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Velké Británii či Irsku. No a nově k těmto trhům, i díky avizované investici, přibude rovněž Španělsko.

Malířské služby si digitálně objednává stále více lidí. Platforma Můj Adam už míří i na Slovensko
Přečtěte si také:

Malířské služby si digitálně objednává stále více lidí. Platforma Můj Adam už míří i na Slovensko

Expanze na Pyrenejský poloostrov a současné posilování pozice ve všech ostatních zemích není každopádně jediným významným projektem, jímž se Sysel s Dvořákem aktuálně zabývají. Současně si totiž začínají pohrávat s myšlenkou na rozšíření nabízeného portfolia. Jinými slovy, k malování pokojů, kanceláří, škol a dalších prostorů, kterýchžto zakázek vyřídil Adam už tisíce, by se do budoucna mohly přidat také další činnosti.      

„Začínáme s malíři a brzy chceme přidat i další řemesla. Naše vize je, že si jednou skrze Adama postavíte třeba celý dům,“ nastínil Sysel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?