Menu Zavřít

Sintra - kopec posetý památkami Unesco

22. 3. 2018
Autor: iStock

Jedno historické městečko, šest skvostných paláců a jedno obří razítko UNESCO. Sintra je nejkouzelnější místo Portugalska a navíc leží jen chvilku jízdy vlakem od Lisabonu.

Sintra už od středověku lákala bohaté a mocné, kteří v jejích malebných uličkách i přilehlých kopcích zanechali monumentální hrady, paláce, zahrady a městské domy. Celá oblast je jedním báječným kusem světového kulturního dědictví, o kterém ovšem málokdo ví. Poznejte paláce, kvůli kterým se vyplatí vydrápat se do kopce za každou cenu.

Palácio Nacional de Sintra

Palácio Nacional de Sintra je nejníž položený a je součástí starého města. Od vlaku k němu dojdete pěšky kolem obchůdků se suvenýry a místních kaváren. Poznáte ho podle dvou věží, které vypadají jako komíny a kontrastují se zdobenými okny a římsami. Palác si v 15. století oblíbila královská rodina a jako své sídlo si ho držela dalších 400 let až do založení republiky, kdy přišla o moc.

 mauriziobiso | istockphoto.com mauriziobiso | istockphoto.com

Palácio Nacional da Pena

Palácio Nacional da Pena je nejvýš položený zdejší zámek a zároveň jedna z nějvětších staveb na světě postavená ve stylu romantismu. Rozložený na skalnatém vrcholku 528 m nad mořem představuje zážitek, za kterým je potřeba si vyšlápnout, a to i od zastávky autobusu před ním. Návštěvníci se nejvíc těší na barevné a detailně zdobené věžičky, nádvoří a ochozy, které lze prošmejdit skrz naskrz.

Za návštěvu stojí stejně pompézní interiéry zámku. Ten je v obležení hektarů parku, který je o to působivější, že málokdo se do něj vyddá, natož aby ho prošel celý. Na cestičkách a romantických mostech mezi kachními jezírky, obrovitými stromy a skleníky se dá snadno zapomenout na čas.

 davidionut | istockphoto.com davidionut | istockphoto.com

Castelo dos Mouros

Maurský hrad stojí na jednom z vrcholů Sintry už od 9. století, nejkrásnější výhled na něj je z cimbuří Paláce Pena. Jde o nejstarší a jediný hrad ve zdejší UNESCO kolekci. Při cestě na vrchol autobusem předchází právě paláci Pena. Pokud se rozhodnete pro autobus, nasedněte na linku 434 (5,5 €) přímo u vlakového nádraží, který zahrnuje trasu Palácio Nacional de Sintra – Castelo dos Mouros – Palácio Nacional da Pena a vezměte paláce popořadě. Serpentýny na vrchol jsou jednosměrné, budete-li se chtít vrátit k předchozí památce, musíte po svých.

 SeanPavonePhoto | istockphoto.com SeanPavonePhoto | istockphoto.com

Quinta da Regaleira

Druhé největší lákadlo lokality je palác Quinta da Regaleira s rozsáhlými zahradami. V jejich zarostlých útrobách se schovává vodní jeskyně s kamenovým chodníkem stejně jako věž do pekla – stavba, která se nešplhá do nebe, ale hloubí si cestu 27 metrů pod zem. Quinta da Regaleira je tajemné místo a vymyká se ostatním zdejším palácům už tím, že si ho teprve na začátku dvacátého století nechal vystavět milionář Monteiro. Jeho zájem o záhady a okultismus je patrný z exteriérů i sbírek uvnitř budovy.

Palácio de Monserrate

Exotický palác Monserrate je stejně jako Quinta da Regaleira poměrně novodobá záležitost. Na troskách novogotického domu na pozemmku, který kdysi patřil řádu Monserrate, ho postavili až na konci 19. století. K oběma památkám se už od vlakového nádraží můžete nechat svézt autobusem 435 za nějakých 2,5 €. Trasa zahrnuje Palácio Nacional de Sintra, Quinta da Regaleira, Palácio de Monserrate a neoklasicistní Palácio de Seteais.

 SeanPavonePhoto | istockphoto.com SeanPavonePhoto | istockphoto.com

Kudy do Sintry

Městský vlak Linha de Sintra vyráží v centra Lisabonu zhruba každých 20 minut. Při průjezdu okolím zastávky Compolide koukněte z okna. Uvidíte část monumentálního akvaduktu Águas Livres. Compolide je taky přestupní stanice do zastávky Alcantara-Terra, která je na téhle trase výchozím bodem k hipsterkému ráji LX Factory. Popadne-li vás cestou z výletu chuť na šťavnatý burger nebo pizzu (kterou tu krájí na čtvercové jednohubky) v kulisách street artu a concept storů, zaskočte sem.

 fotoVoyager | istockphoto.com

Šetřte nohy

Z historického centra Sintry si můžete dát výšlap po lesní stezce, která vás dovede k Maurskému hradu a zase zpátky. Převýšení je ovšem velké a vzdálenosti ještě větší. Pokud se nechcete úplně zničit a hodláte toho vidět co nejvíc, vyberte si z nabídky místního povození. Kromě už zmíněných autobusů 434 a 435, si v centru můžete pronajmout tuk-tuk i s řidičem nebo dvoumístné vozítko, které si šoférujete sami. Máte jízdenku na hop-on hop-off autobus ještě z Lisabonu? Platí i tady.

BRAND24

Vyrazit sem samozřejmě můžete i vlastním nebo půjčeným autem, mějte ovšem na paměti, že cesta nahoru je jednosměrná. Nedá se v ní couvat a pokud před vybraným zámkem nanajdete parkovací místo, musíte si celé předlouhé kolečko přes kopec a město zopakovat. Odpoledne taky s jistotou uvíznete v zácpě.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETENKY PRAHA LISABON

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).