Menu Zavřít

Chiang Mai rozvkétá během tradičního festivalu

31. 3. 2018
Autor: iStock

Orchideje, stará řemesla a skvělé nudle pad thai. Kulturní město UNESCO na severu Thajska má všechno.

Tahle země není pro alergiky. Aspoň to platí začátkem února pro druhé největší město Thajska Chiang Mai. Díky lehce chladnějšímu podnebí severního regionu oproti zbytku země se tu náramně daří hlavně růžím a orchidejím. Ty také hrají hlavní roli při každoročním festivalu květin (Chiang Mai Flower Festival).

Během tří dní zaplaví každou uličku a nároží Starého města stovky a tisíce květin ze všech okresů severního Thajska. Pořádají se soutěže v aranžování rostlin, pouliční stánky nabídnou to nejlepší z místní kuchyně a dokonce se volí i miss květinového festivalu.

 iStock

Největším lákadlem ovšem zůstává průvod alegorických vozů, které jsou celé pokryté květy. Těžko ho v tu dobu minete. Průvod je rozsáhlý a pohybuje se dost pomalu celým historickým centrem, které je mimochodem na seznamu památek UNESCO. Máte tak příležitost ocenit nejen detailní zpracování vozů, ale i tradiční kroje a choreografii tanečních skupin z okolních okresů (tambonů).

 iStock

Oslavy i ve smutku

Tradice festivalu je natolik silná a významná, že se v nezmenšené podobě koná i přesto, že v Thajsku oficiálně platí rok smutku. Thajci jím uctívají svého v říjnu zemřelého krále. Bhumibol Adulyadej byl nejdéle vládnoucím monarchou na světě, čímž překonal dokonce i královny Viktorii a Alžbětu II.

Chiang Mai své květinové bohatství nezapře ani po zbytek roku. Volně přístupný Suan Buak Had Park je přesně to místo, kde se zastavit a přivonět k růži. Skutečně i obrazně řečeno. Místní v něm hodně meditují a cvičí jógu. A sbírku vzácných regionálních květin určitě hledejte v Queen Sikrit Botanical Garden s tisíci tropických rostlin.

  iStock

Květinový festival dokáže v Chiang Mai troufnout už jen jedna událost, a to jsou oslavy thajského nového roku (Songkran). Oproti tomu čínskému připadá na duben. Ideální čas pro to zajistit si včas letenky a ubytování. Nebudete litovat.

BRAND24

Čtěte, až pak leťte

Chiang Mai není město, kam byste měli dorazit jen tak na blind. Ubytování si určitě zajistěte sami předem. Na ulici totiž potkáte spoustu naháněčů, kteří vám slíbí ubytování za babku, ale ve skutečnosti za něj zaplatíte víc než třeba přes Booking.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA CHIANG MAI, THAJSKO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).