Menu Zavřít

Zvyšte si rychlost internetu

18. 7. 2005
Autor: Euro.cz

ADSL Vysokorychlostní připojení k internetu je nyní možné pořídit i bez nutnosti platit samostatné poplatky za pevnou telefonní linku. Další novinka spočívá ve zjednodušení postupu v případě zájmu o dočasné zrychlení připojení.

ADSL Vysokorychlostní připojení k internetu je nyní možné pořídit i bez nutnosti platit samostatné poplatky za pevnou telefonní linku. Další novinka spočívá ve zjednodušení postupu v případě zájmu o dočasné zrychlení připojení.

Rychlé připojení k internetu pomocí technologie ADSL se už nemusí vázat na platbu za telefonní linku Českému Telecomu. Konkurenční České radiokomunikace totiž začaly nabízet službu na pronajatých linkách, čímž odpadá nutnost platit paušál dominantnímu operátorovi.

Nejde o jedinou novinku, kterou tuzemští operátoři v oblasti ADSL nabízejí. Chtějí zvýšit zájem o tento moderní typ připojení, protože oproti jiným evropským zemím zatím v jeho rozšíření stále zaostáváme. Podle analytické společnosti Point Topic sice Česko zaznamenalo - díky nízkému základu - čtvrtý největší nárůst tohoto připojení na světě. V absolutních číslech je v Evropě naopak až páté odzadu.

SPOLEČNÁ PLATBA UŠETŘÍ PENÍZE

České radiokomunikace nabízejí nejlevnější připojení o rychlosti 512 kbps za 952 korun. Český Telecom si za stejnou službu účtuje 831 korun, alternativní operátoři pak kolem 770 korun - u těchto nabídek je ovšem nutné platit ještě minimální paušál za telefonní linku ve výši 329 korun. Zato právě u radiokomunikací tato povinnost odpadá, protože operátor spojuje všechny paušální platby do jedné, takže zákazník má méně administrativy a ušetří i na dalších bankovních poplatcích.

Internet od Českých radiokomunikací je ve výsledku o zhruba 150 korun levnější než ostatní nabídky, výhodnější je i telefonování. Týká se to však jen zmíněných parametrů služby - na trhu totiž u konkurenčních operátorů najdeme ADSL i za skoro poloviční cenu, ale zároveň s mnohem nižšími rychlostmi.

Službu, která by slučovala všechny poplatky do jednoho a fakticky tak odstranila platbu paušálu Českému Telecomu, zatím nikdo kromě radiokomunikací nenabízí.

Konkurence však přišla s jinými taháky. Například společnosti GTS Novera a Contactel nabízejí klientům, kteří provolají nejméně 3000 korun, připojení přes ADSL za jednu korunu měsíčně - u Contactelu o rychlosti 128 kbit/s, u GTS Novera dokonce 256 kbit/s.

JEDNOU KLIKNI, DOČASNĚ ZRYCHLI

BRAND24

Český Telecom připravil menší inovaci ve své nabídce ADSL. Dočasně a za jednorázový poplatek zrychluje připojení. Současně s rychlostí vzroste také datový limit. Služba je vhodná třeba pro zájemce, kteří chtějí vyzkoušet výhody vyšší rychlosti nebo například jednorázově stáhnout větší objem dat, třeba film, hudbu či nový software.

Cena služby s názvem Expres Klik začíná na 58 korunách za zvýšení rychlosti na 24 hodin o jednu úroveň, tedy například ze 128 kbps na 512 kbps. Rychlost je možné zvyšovat i výrazněji - například růst z 128 kbps na 2 Mbits vyjde na 234,4 koruny. Službu je možné používat pouze s novými tarify ADSL Internet Expres Doma. Stejnou možnost mohou nabízet svým zákazníkům i alternativní operátoři, ale zatím to nedělají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).