Menu Zavřít

Zvýšená plynatost nepolevila

17. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Netransparentní energetická společnost RosUkrEnergo nadále rozděluje...

Celý podtitul:
Netransparentní energetická společnost RosUkrEnergo nadále rozděluje ukrajinské politické elity

BRAND24

V rámci lednové rusko-ukrajinské dohody o podmínkách dodávek a tranzitu zemního plynu se obě strany dohodly na zrušení zprostředkovatelských služeb neprůhledné společnosti RosUkrEnergo (RUE). Vlastnictví společnosti je rozděleno na poloviny mezi ruskou a ukrajinskou stranu. Ruskou část vlastní Gazprom a ukrajinskou (v poměru 45:5) oligarchové Dmytro Firtaš a Ivan Fursin. Stín zkorumpovaného zprostředkovatele přesto nadále dopadá na ukrajinskou politickou scénu a v době finanční krize rozděluje vládnoucí politické elity.
Téměř okamžitě po podepsání dohody vznikl spor o jedenáct miliard m3 zemního plynu v úložištích na západní Ukrajině, který měl patřit RUE. Premiérka Julija Tymošenková plyn považuje za majetek státního podniku Naftogaz Ukrajiny, jelikož RUE nezaplatil Naftogazu dluh ve výši 1,7 miliardy dolarů. Gazprom překvapivě proti krokům ukrajinské vlády nikterak neprotestoval a nechává vnitropolitickým sporům volný průběh. Dokonce obvinil Firtašovu maďarskou energetickou společnost Emfesz z ilegálního importu zemního plynu z Ukrajiny.
Ředitel Státní celní správy, oligarcha Valerij Choroškovskyj se postavil za RUE a de facto prezidenta Viktora Juščenka, který se považuje za Firtašova spojence. Sám Choroškovskyj je údajně Firtašovým mediálním partnerem. Tymošenková jej kvůli tomu odvolala z funkce, ale Juščenko Choroškovského ještě týž den jmenoval do funkce prvního zástupce velitele ukrajinské zpravodajské služby SBU, která instruovala celní správu, aby nepodepisovala náležité celní dokumenty ohledně uskladněného plynu. Podle dosud platných celních deklarací je totiž plyn majetkem RUE. Tato společnost má platné smlouvy o dodávkách plynu do Polska a Maďarska a na základě toho Firtaš varoval, že v případě konfiskace nedostanou obě země slíbený plyn, což může vést k definitivnímu krachu společnosti.

Čí je to plyn? Podle deníku Ekonomična pravda nemá vyhráno ani Naftogaz a Tymošenková. Oněch jedenáct miliard m3 Naftogaz potřebuje, aby se vyhnul možnému bankrotu. S ohledem na dluh Naftogaz získal tento plyn velice levně, zhruba za 154 dolarů na 1000 m3. Přesto může nastat situace, že společnost nebude mít peníze na zaplacení ruského plynu. Následkem by bylo opětovné přerušení dodávek na Ukrajinu. Podniku se navíc jen těžko podaří získat mezinárodní půjčky, jelikož kvůli finančním problémům není schopen splácet ani ty obdržené. Domácnosti a průmysl za plyn neplatí, státní rozpočet se nachází v obrovském deficitu a jen těžko poskytne Naftogazu větší finanční dotace. Důvěryhodnosti společnosti nepomohla ani razie SBU v sídle Naftogazu na počátku března. Maskovaní ozbrojenci hledali originál rusko-ukrajinské smlouvy, který podle Juščenka poškodil národněbezpečnostní zájmy země. Tento krok zcela jasně směřoval nejen proti Naftogazu, ale i proti vládě, jelikož SBU se nachází pod kontrolou prezidenta, který Tymošenkovou obvinil ze zrady národních zájmů výměnou za podporu Moskvy v prezidentských volbách. Razii doprovázely teatrální vystoupení poslanců z Bloku Julije Tymošenkové, snažící se prohlídce zabránit. Podle internetového deníku Ukrajinska pravda odešli příslušníci tajných služeb bez požadovaného originálu. Zhruba ve stejnou dobu zahájila SBU proti vedoucím činitelům Naftogazu trestní řízení ve věci nezákonného proclení, ale odpovědný soud vyšetřování dočasně zastavil. Ukrajinská zpravodajská služba také všechen sporný plyn zabavila.
Podobné vyřizování účtů a hájení vlastních obchodních zájmů jen dále podkopává stabilitu země i její mezinárodní reputaci. V době, kdy Ukrajina stojí před finančním bankrotem a nutně potřebuje mezinárodní půjčky, nejsou podobné konflikty nejvhodnějším řešením hrozící katastrofy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).