Menu Zavřít

Zůstanou senioři na suchu?

18. 8. 2008
Autor: Euro.cz

PIVOVAR LIŠNICE - Severočeská obec Lišnice leží zhruba 10 kilometrů jižně od Mostu. Její dominantou je empírový zámek, největší pozornost však nyní přitahuje zdejší pivovar. Měl z něj být domov pro seniory, v současnosti je ale na prodej.

Bývalý lišnický pivovar se nachází přímo v centru obce. Skládá se ze čtyř budov postavených na půdorysu písmene U. Hlavní objekt č. p. 51 je obdélná patrová stavba s valbovou střechou, ve které jsou dvě řady větracích otvorů. Fasáda do návsi je šestiosá, členěná lizénovými rámci, se zamřížovanými okny v přízemí a sdruženými okny v patře.

Stav objektů však není dobrý, areál je již řadu let nevyužívaný a chátrá. Změna přitom měla přijít v nejbližší době. Současný majitel, firma JMJ Invest, chtěla totiž bývalý pivovar do roku 2011 přebudovat na domov pro seniory se zázemím pečovatelského domu. Z plánů ale nakonec sešlo a nemovitosti jsou nyní na prodej. Cena je 2,4 milionu korun.

POPIS OBJEKTU

BRAND24

  • *název - pivovar Lišnice místo - Lišnice kraj - Ústecký adresa - č. p. 7, 51 typ - pivovar stav - chátrající využití - žádné kult. památka - od roku 1958 vlastník - JMJ Invest, s.r.o. cena - 2,4 milionu Kč Nárůst produkce První písemná zmínka o Lišnici (původně Lischnitz) pochází z roku 1480, kdy byli jejími majiteli Mikuláš Duchek a Kateřina Švábová z Chvatliny. V držení tohoto rodu zůstala obec až do 16. století a poté se vlastníci často střídali. Dlouhá léta se zde rozvíjela pouze zemědělská a drobná řemeslnická výroba. Teprve někdy koncem 17. století vznikl ve vsi pivovar, který je poprvé doložen roku 1704. Hned v počátcích byl několikrát přestavován a množství vyrobeného piva neustále rostlo, jak dokazují záznamy z let 1749 až 1756. Roku 1820 prošel pivovar výraznými stavebními úpravami a jeho provoz byl na čas přerušen. Již roku 1861 byla ale výroba opět stabilizována a roku 1866 byla produkce nejvyšší v historii. Naposledy byl pivovar přestavěn roku 1890, kdy dostal současnou podobu. Brzy však nastal hospodářský úpadek a roku 1906 byla výroba piva ukončena. Výstav v posledním roce přitom činil pouhých 320 hektolitrů. Příliš drahý domov**

Budovy byly následně využívány jako sýpka a obecní pastouška. Po roce 1945 je pak převzal státní statek, který je zcela nevhodně upravil ke skladovacím účelům. Zasypána byla rozlehlá sklepení a začala postupná devastace objektů.

Chátrání pokračovalo i po roce 1989, kdy už byl areál dávno zapsaný v seznamu nemovitých kulturních památek. Naděje na zlepšení svitla teprve roku 2005. Tehdy totiž bývalý pivovar získala pražská firma JMJ Invest, která přišla s myšlenkou vybudovat zde domov pro seniory. Náklady by ale přesáhly 40 milionů korun, k realizaci záměru proto nakonec nedošlo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).