Menu Zavřít

ZÚČTUJEME SPOLU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažeři investičních fondů a pojišťovny se připravují.

Počítačové otazníky roku 2000 jsou jenom nafouklou bublinou. Je zbytečné o tom psát stále dokola. Loni byli Američané posedlí Clintonovou stážistkou, letos reakcí čipů na datum 1. 1. 2000. Podobně celý problém bagatelizuje mnoho lidí v České rep ublice, pokud si ho vůbec stačili povšimnout.

Stačí se však na problém roku 2000 (Y2K) podívat jen očima peněz, bez technických a sociálních aspektů (větší pozornost jim věnuje hlavní téma).

Prázdninovým hitem dluhopisového trhu v USA byly půlroční bondy. Nápor kupců se soustředil především na bondy splatné před dnem D, tedy před 1. lednem 2000. Tudíž jejich cena rostla, dluhopisy s roční splatností byly oproti nim za hubičku. Na č eském trhu, chudém na kvalitní dluhopisy, není tak jednoduché vybírat dluhopisy podle doby splatnosti, zbavovat se ročních a hbitě kumulovat ty, které jsou splatné do půl roku. Přesto i v České republice obchodníci na kapitálovém trhu nebezpečn é datum zaznamenali. „Eurobondů se splatností v prvním čtvrtletí příštího roku bylo více na straně nabídky. Ovšem markantně se problém roku 2000 odrazil na peněžním trhu, řekl týdeníku EURO manažer Dluhopisového fondu IKS KB Jan Dostál. Na peněžním trhu totiž jsou nyní dvouměsíční sazby mezi 5,6 a 5,8 procenta, zatímco tříměsíční (a stejně třeba i šestiměsíční) jsou o 35 bodů vyšší (mezi 5,95 a 6,15). Kdo nyní věří, že jeho banka zvládne Y2K, a svěří jí vklad na dobu tři měsíce a delší, bude na úrocích patřičně bonifikován.

Havarijní situace související s rokem 2000 a z nich vyplývající škody očekávají i pojišťovny. Pojišťovny, ochotné a schopné přepočítat na peníze i život, jistě dobře pře- počtou i rok 2000. Zřejmě dobře především pro vlastní účetnictví. V případě, že se vinou přelomu století porouchá jakákoliv pojištěná věc, pojišťovací ústavy nejsou ochot- ny vzniklé škody hradit. Tiskový mluvčí České pojišťovny Michal Urban tvrdí: „Obecně platí, že riziko roku 2000 je nepojistitelné, protože je předvídatelné. Podle Urbana by se měl klient v souladu s pojistnými pravidly snažit hrozící riziko od vrátit. „Našim hlavním klientům jsme rozeslali dopisem informace o tom, co udělala Česká pojišťovna, aby se na rok 2000 připravila, a doporučení, co by měli udělat pro své zabezpečení oni. Zároveň jsme vydali brožuru s doporučeními, co děl at k odvrácení rizika Y2K. V dopise i v brožuře jsme zároveň upozornili, že riziko roku 2000 je obecně nepojistitelné, řekl Urban.

Americké pojišťovny se netváří o nic štědřeji než Česká pojišťovna. David Schiff (editor odborného časopisu o pojišťovnictví Schiff s Insurance Observer) a Bob Hartwig (reprezentant Insurance Information Institute) se v americké m deníku USA Today shodli: „Pokud motor pojištěného auta vlivem Y2K odejde, pojišťovna nic hradit nebude. Pokud však při tom auto exploduje, pojišťovna bude tuto škodní událost plnit. A podobně budou pojišťovny postupovat u počítačů či mikrovln ných trub.

Odborný počítačový časopis Computerworld publikoval články o krizových plánech významných společností (například Merrill Lynch, Nabisco či Union Pacific). Připravují se tak důkladně, že počítají například s možnostmi čerpa t vodu z řeky (pokud by selhaly vodárny) s pomocí dieselových agregátů (pokud by selhali distributoři elektřiny). Vyzvali rovněž zaměst- nance, aby si pečlivě schovali útržek o poslední výplatě, podle které by jim mohla být vyplacena lednová (pokud by selhaly jejich účetní systémy). Rovněž rozpočty jsou velkolepé. Například investiční banka Merrill Lynch vyčlenila 525 milionů dolarů na řešení Y2K. Americká vláda dala stranou 33 miliard korun pro řešení krizových situací po 1. 1. 2000. Pro porovnání - České národní koordinační středisko prozatím obdrželo 25 milionů korun.

BRAND24

Někteří podnikatelé (například vydavatelé knih či poradenské firmy) již na počítačovém problému roku 2000 začali vydělávat. Z internetu lze sestavit hodně dlouhý seznam knih pojednávajících o Y2K. Mezi nimi se hemží tituly „Jak se připravit a „Jak na tom vydělat . Někteří již evidentně vydělávat začali. Mnoho lidí nemusí rozumět technické stránce problému a může se jim zdát nevěrohodné, že záznam data by mohl způsobit fatální problém. Řeči peněz ovšem rozumí mnohem více lidí. Již dnes je vidět, kolik peněz se ve víru viru 2000 točí. Pokud tedy nad ále podnikatel bude přesvědčen, že Y2K se ho netýká, že všichni, kteří do zabezpečení problému Y2K investovali, jsou hloupí naivkové a že nejlepší je problém ignorovat, měli by se na možné následky takového chování připravit alespoň jeho obchodní pa rtneři. „Lze pochopitelně vyčkávat a - pokud se nic nestane - nakonec triumfálně konstatovat, že celý problém roku 2000 byl jenom uměle vytvořený strašák a ti, kteří mu nepodlehli, ušetřili spoustu peněz. V Černobylu asi také kdysi na něče m ušetřili, komentuje tento postoj šéf APP Group Eduard Míka.

Jak velký problém rok 2000 přinese, odhadnout neumíme. Stoprocentní záruku vám totiž téměř žádný výrobce ze světa moderních technologií nedá a zároveň přitom všichni tvrdí, že jsou připraveni. Nicméně investiční banka Credit Suisse First Boston nap sala, že Česká republika je z hlediska Y2K nejhůře připravenou zemí ze všech takzvaných emerging markets. Preventivně bych tedy na Nový rok vyloučil veškeré cestování (letadlem, vlakem i novými automobily), zkontroloval si, jak se zachovaly dom ácí spotřebiče, vybral si předem finanční hotovost na pár týdnů běžného života (omlouvám se bankéřům, že jim úplně nedůvěřuji), a litoval ty rodiče, kteří podlehli vábení přivést své dítě na svět 1. 1. 2000.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).