Menu Zavřít

Zuckerberg: Manipulace s výběrem zpráv prověříme

13. 5. 2016
Autor: ČTK

Provozovatel největší světové sociální sítě Facebook důkladně vyšetří obvinění z cenzury a politicky tendenčního zasahování do výběru nejpopulárnějších zpravodajských témat ve své sekci "trendy". Na své facebookové stránce to oznámil šéf společnosti Mark Zuckerberg. Dodal, že se kvůli tomu hodlá sejít s "předními (americkými) konzervativci".

Nejmenovaný bývalý pracovník zpravodajské sekce Facebooku firmu obvinil, že její editoři rutinně vyřazovali z trendů konzervativní témata a protlačovali tam věci, které software do trendů na základě popularity nezařazoval.

Obvinění zveřejnil v pondělí technologický zpravodajský web Gizmodo, zpráva pak na internetu okamžitě vyvolala pobouření a nařčení z podvodu. Facebook totiž uživatelům tvrdí, že jeho výběr témat je založen výlučně na neosobních algoritmech a odráží jejich oblíbenost mezi uživateli. Ve středu začal praktiky firmy při výběru zpráv vyšetřovat výbor amerického Senátu pro obchod, vědu a dopravu.

Zuckerberg podle agentury Reuters uvedl, že jeho firma zatím „nenašla žádný důkaz pravdivosti této zprávy“. Dodal však, že Facebook bude věc dál vyšetřovat. „Jestliže najdeme cokoli, co je v rozporu s našimi principy, máte můj slib, že učiníme kroky k nápravě,“ řekl Zuckerberg. „Bereme tu zprávu velmi vážně a důkladně to vyšetřujeme,“ řekl.

Čtěte více o obvinění bývalého kurátora zpráv:

Facebook údajně manipuloval s výběrem zpráv

Facebook v mobilu

Britský list The Guardian mezitím získal interní předpisy Facebooku, které potvrzují, že malý tým firemních editorů, takzvaných kurátorů, při výběru zpráv skutečně postupuje jako tradiční mediální organizace - to znamená, že zasahuje do zpravodajství v každé jeho fázi. Facebook začal uměle vkládat do trendů témata, která byla podle jeho editorů důležitá, ale podle uživatelů nikoli, už v roce 2014, krátce po spuštění této sekce.

Reagoval tím na kritiku, že dostatečně nekryje nepokoje v americkém Fergusonu po zabití černošského mladíka bělošským policistou a aktivity tehdy vznikající organizace Black Lives Matter, která poukazuje na skutečné i domnělé případy policejního příkoří vůči černochům.

Facebook měl v březnu přes miliardu aktivních uživatelů a značná část z nich se obrací pro každodenní zpravodajství právě na něj. Podle Guardianu je Facebook největším distributorem zpravodajství na světě.


Čtěte dále:

Nejlepší citáty autora Facebooku Marka Zuckerberga

BRAND24

Hlídán jako král. Ochrana Zuckerberga stojí sto milionů ročně

Facebooku prudce rostou příjmy, zisk i počet uživatelů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).