Menu Zavřít

Ztraceno v překladu?

24. 10. 2008
Autor: Euro.cz

České předsednictví v EU

BRAND24

Při boji proti finanční krizi, která sužuje Evropu, za sebou v posledních dnech nechával výraznou stopu francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Minulý týden v Evropském parlamentu naznačil, že současná podoba řízení zemí eurozóny je do budoucna neudržitelná. Nově by měla vedle Evropské centrální banky vzniknout hospodářská vláda složená z premiérů nebo prezidentů zemí, jejichž měnou je euro. „Není možné, aby eurozóna nadále existovala bez jasně stanoveného ekonomického vedení. Takto nelze pokračovat,“ uvedl francouzský prezident. V posledních týdnech navíc volal po celkové revizi finančního systému, která by vedla k větší regulaci. To vyvolalo kritiku mimo jiné i českého prezidenta Václava Klause. Podobně jako Američané i Sarkozy minulý týden chystal opatření na podporu automobilového průmyslu.
Sarkozymu se v čele EU líbí a dlužno říct, že není úplně neúspěšný. Sehrál zdařilou roli mírotvorce během nedávného rusko-gruzínského konfliktu a příští měsíc plánuje být jednou z výrazných postav chystaných summitů politiků, kteří mají nasměrovat svět ven z finanční krize.
Rakouské a francouzské deníky dokonce přišly s tím, že by si Francie chtěla svůj vliv na evropské a světové dění uchovat i poté, co koncem prosince vyprší její doba v čele Unie. Od ledna se předsednickou zemí EU poprvé na šest měsíců stane Česká republika. Po nás mají přijít na řadu Švédové. Právě fakt, že obě nástupnické země jsou malé, nevýznamné, a navíc stojí mimo eurozónu, jim prý má komplikovat řešení řady problémů, s nimiž se budou muset v čele EU potýkat. V případě Česka má jít navíc i o jeho proslulý euroskepticismus.
Některé zprávy v českých médiích hovořily o tom, že by se Francie měla pokusit „vyšachovat“ Čechy z předsednictví a prodloužit si pobyt v čele Unie o dalších šest měsíců. Takovou možnost unijní předpisy ale vůbec neznají. Přesto se proti této variantě okamžitě zvedla vlna nevole.
Bryskně ji odsoudil například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo premiér Mirek Topolánek. Tiskové prohlášení vydal i místopředseda vlády Alexandr Vondra, pod něhož evropská problematika spadá.
Nakonec se ale ukázalo, že za zvěstmi o francouzské rozpínavosti nejspíš stojí jen nekvalitní překlad zahraničního tisku. „Je to nesmysl. Francouzské úvahy se týkají pouze eurozóny. Debata zpochybňující české předsednictví je absurdní a zavádějící,“ uvedla tisková mluvčí Vondrova kabinetu Michaela Jelínková.
Pravidla střídání členských států v čele EU jsou stanovena v zakládací smlouvě Společenství a nelze je měnit bez souhlasu všech států. Konkrétní pořadí zemí, které platí až do roku 2020, určila svým téměř dva roky starým rozhodnutím Rada Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).