Menu Zavřít

Zrušit je tak nesnesitelně lehké

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

"Zajděte si na finanční úřad, požádejte ho o souhlas, zaplaťte sto padesát korun a do týdne jste bez oprávnění podnikat," říkala minulý týden úřednice Živnostenského úřadu v Praze 10 Hana Borská.

Zrušit živnostenské oprávnění je z pohledu státní byrokracie tak lehké.

„Zajděte si na finanční úřad, požádejte ho o souhlas, zaplaťte sto padesát korun a do týdne jste bez oprávnění podnikat,“ říkala minulý týden úřednice Živnostenského úřadu v Praze 10 Hana Borská. Na to ovšem nepřímo reagovala její kolegyně v informační centrále úřadu, která si povzdechla: „Jsme už sice v Unii, ale pořád nevíme, co se s námi děje!“ Zjevně narážela na důvody, které živnostníky k rušení jejich podniků vedou. Které to jsou? „Mockrát nic umořilo osla,“ povzdechne si Jana Mokrá, která vede účetnictví několika malým a středním firmám různých oborů ve Středočeském kraji. Jako téměř všechny účetní se ovšem odmítá v tisku představit blíže, protože se bojí postihu svých klientů ze strany finančních úřadů. „Málokdo má všechno zcela v pořádku - ne že by nebyl poctivý, ale stát vymyslel tak složité daně, že se v nich nevyzná ani odborník.“ Uvádí například velmi komplikovanou problematiku zákonů o dani z přidané hodnoty, o účetnictví a zaměstnanecké předpisy.

Účetní Jana Mokrá uvádí devatero výrazných tlaků na živnostníky:

1. Nechtějí platit z nízkých příjmů vysoké minimální daně.

2. Musejí se stát plátci daní z přidané hodnoty, pokud jejich obrat přesáhne milion korun ročně (to se týká téměř všech průmyslových firmiček, obchodníků, stavbařů, nakupujících materiál a poté ho prodávajících spolu se svojí prací dál).

3. Vláda ohlásila postupné zvyšování základu pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění.

Hospodářská komora chce zavést povinné a placené členství všech podnikatelů.

BRAND24

5. Stát straší zavedením registračních pokladen i pro malé obchodníčky.

  • * 6. Zmatky okolo DPH nutí střední firmy k najmutí účetních firem (aby nedělaly chyby z neznalosti). 7. Podnikatelé spolupracující se zahraničím jsou znechuceni nejasnou situací okolo přeshraničního obchodu. 8. Daňová nestabilita, neustálé změny v zákonech a jejich nejednotný výklad nedovolují plánovat podnikání na několik let dopředu. 9. Celkové znechucení z klacků, které politici házejí pod nohy malým podnikatelům, a velkým firmám přitom odpouštějí dluhy a přihrávají dotace. Vláda proti byznysu MIREK TOPOLÁNEK, PŘEDSEDA ODS Politika vlády směrem k podnikatelům je likvidační. Namísto toho, aby sociální demokraté vytvářeli pro podnikatele optimální prostředí, uvalují na ně další daně, a to je nepřípustné. Kromě toho podnikatelům neubývají administrativní bariéry, spíše naopak. Třeba zaregistrování firmy na obchodním rejstříku stále trvá měsíce, my hodláme prosadit, aby to bylo jen pět dní. VLADIMÍR ŠPIDLA, PŘEDSEDA VLÁDY ČR Nemáme nejmenší zájem a nejmenší úmysl komplikovat podnikatelům život nad úroveň, která je dosažená vývojem v civilizovaných zemích a která je konkurenceschopná s ostatními státy. Není naším cílem podnikatele kriminalizovat, naším cílem je uvolnit jim podnikatelskou svobodu. Ale je jasné, že je rozdíl mezi 21. stoletím a řekněme stoletím devatenáctým. DOPIS PŘEDSEDOVI VLÁDY ČR …Příprava mnoha nových zákonů budí mezi podnikatelskou veřejností značné obavy… Český stát dosud prokazatelně nevytvořil podmínky pro podnikání srovnatelné s ostatními zeměmi Evropské unie… Hospodářská komora (Praha) PETR KUŽEL, PŘEDSEDA PRAŽSKÉ HOSPODÁŘSKÉ KOMORY **

Žádný zákon sám o sobě, přijatý v dostatečném časovém odstupu od dalších, nebudí dojem, že by nějak zvlášť ohrožoval podstatu podnikání. Pokud se však na tyto zákony podíváme jako na balíček, jde skutečně o likvidační nástroj pro české podnikatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).