Menu Zavřít

Zpátky do minulosti

24. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Ministryně Vicenová chce obměnit dozorčí radu firmy

Lesy ČR už pomalu připomínají pověstného zajíčka z vtipu, kde ho liška s vlkem nejdříve zmlátí za to, že nemá čepici, pak za to, že nemá cigarety, a když potřetí má kuřivo s filtrem i bez filtru, dostal nakládačku, protože zase neměl čepici. Zkrátka - důvod se vždy najde. Hlavně aby zůstalo vše při starém.
Ministryně zemědělství Milena Vicenová minulý týden přišla s nápadem, že obmění dozorčí radu Lesů ČR. Důvod: Audit prý shledal, že ministerstvo jako zakladatel tohoto státního podniku nedostatečně využívá kontroly, kterou mu skýtá dozorčí rada.
Podle informací týdeníku EURO je jedním z kandidátů do tohoto kontrolního orgánu poradce ministryně Roman Šindler, člen ODS. Ten byl v době ministra Jaroslava Palase, člena ČSSD, asistentem náměstka Karla Macha. Šindler je od počátku kritikem nových výběrových řízení, které Lesy ČR vypsaly na lesnické práce pro příští rok. Členem dozorčí rady se má stát i další poradce Vicenové Jiří Jiránek a zemědělský inženýr Radek Boška (v parlamentních volbách kandidoval za ČSSD v Jihočeském kraji). Důvodem nových tendrů není libovůle nového vedení podniku, ale povinnost zjednat nápravu v praxi výběrových řízení, jak požaduje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Staré tendry byly provedené s takovou dávkou klientelismu a amatérismu, že musely vyvolat zásah Evropské komise i následně ÚOHS,“ říká dnes Palasem odvolaný šéf Lesů ČR Jiří Oliva. Současný ředitel František Koníček tvrdí, že nezákonné prostředí se mění na zákonné. Navíc odhad nárůstu zisků díky novým tendrům převyšuje 1,1 miliardy korun. Protože se očekávaly negativní reakce ze strany firem, jimž stav před novými tendry smluvně vyhovoval, zvolily Lesy ČR nevídanou transparentnost tendrů, která je ve státní správě naprosto ojedinělá. Hlavním kritériem je cena (s váhou 80 procent) a číselná ekonomická kritéria. Soutěž je historicky bezprecedentně otevřena - obsah obálek včetně cen je přečten za účasti veřejnosti a notáře. Vše je okamžitě zapsáno do počítače se sepsáním notářského zápisu, což znamená nulový prostor pro manipulaci. K účasti byli přizváni nejen novináři a zástupci firem, ale dokonce i lidé z Transparency International. A také zástupci ministerstva zemědělství. Lesy ČR konzultovaly přípravu i průběh tendrů s představiteli ÚOHS.
Přesto jsou Lesy ČR kvůli novým tendrům neustále napadány a šikanovány. To je pochopitelné ze strany firem, které v minulosti získávaly zakázky v nezákonném prostředí a jsou nynější regulérní soutěží ohroženy. Je zřejmé, že některé mají zájem, aby celý projekt ztroskotal a dále pokračovaly nezákonné smlouvy a praktiky. To by se už dalo pochopit.
Co se však pochopit nedá, je podobné chování ministerstva zemědělství. Místo toho, aby Vicenová vedení Lesů ČR pochválila, její resort se k tendrům vyjadřuje negativně a naznačuje, že v ně nemá důvěru. Přitom ministryně do Lesů ČR nedávno poslala kontrolu, která měla připravované tendry prověřit. A ta nic nenašla.
Otázkou je, proč ministerstvo zemědělství a jeho klíčoví představitelé nemají zájem na otevřených nových tendrech. Pakliže Vicenová do dozorčí rady dosadí lidi spojené s firmami, které za ministra Palase dostávaly kontroverzní zakázky od Lesů ČR, odpověď nebude těžké najít.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).