Menu Zavřít

Zóny jsou obsazeny již ze dvou třetin

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

NA VYBUDOVÁNÍ PRŮMYSLOVÝCH ZÓN VYNAKLÁDÁ STÁT NEMÁLO PENĚZ. ALE VYPLÁCÍ SE TO. NA JEDNU KORUNU ZE STÁTNÍHO ROZPOČTU SE V NICH VÁŽE DALŠÍCH PADESÁT ZE SOUKROMÝCH PROSTŘEDKŮ.

NA VYBUDOVÁNÍ PRŮMYSLOVÝCH ZÓN VYNAKLÁDÁ STÁT NEMÁLO PENĚZ. ALE VYPLÁCÍ SE TO. NA JEDNU KORUNU ZE STÁTNÍHO ROZPOČTU SE V NICH VÁŽE DALŠÍCH PADESÁT ZE SOUKROMÝCH PROSTŘEDKŮ.

Zajištění dostatku průmyslových nemovitostí je podle nezávislého experta Světové banky Davida Browna pro každou zemi klíčové, pokud chce být úspěšná a mezinárodně konkurenceschopná na poli zahraničních investic. Tuzemský státní program podpory průmyslových zón vychází ze zkušeností západní Evropy jak stimulovat růst nabídky vhodných míst vzhledem k poptávce zahraničních i domácích investorů. „Tento program zastavil hrozící krach na trhu průmyslových nemovitostí. V současné době registrujeme v České republice slušnou nabídku připravených průmyslových oblastí, které jsou schopny přilákat exportně orientované projekty s vysokou přidanou hodnotou,“ konstatoval Brown. Podporu na základě programu pro rozvoj průmyslových zón jich ke konci loňského roku získalo 71. Investoři už podle informací Czech Investu obsadili více než 60 procent těchto připravených území, což je výsledek v mezinárodním srovnání nadstandardně dobrý. Ze zkušeností jiných zemí vyplývá, že první investoři přicházejí do investičně připravených rozvojových průmyslových zón v průměru od dvou do pěti let po jejich dokončení. Žádný investor však nebude roky čekat. Včasná příprava tak nepochybně přispěla k tomu, že se Česko stalo nejúspěšnějším z hlediska přímých zahraničních investic na obyvatele ze všech zemí střední a východní Evropy. V podpořených zónách se více než 120 investorů dosud zavázalo k vytvoření 36 tisíc pracovních míst. Ocenit ty, kteří vybudovali průmyslové zóny schopné přilákat kvalitní investory - tedy ty, kteří významně přispějí k růstu hrubého domácího produktu, vývozu a zavádění moderních technologií - je podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana smyslem soutěže Průmyslová zóna roku. „Dobrá zóna by také měla přispět k řešení sociálních problémů,“ dodal Urban.

ZÓNA S NEJVĚTŠÍM EKONOMICKÝM PŘÍNOSEM

1. Průmyslové a logistické centrum Lovosice - IV. etapa

2. Městská průmyslová zóna Pardubice

3. Městský industriální park Plzeň-Borská Pole

ZÓNA S NEJVĚTŠÍM SPOLEČENSKÝM PŘÍNOSEM

1. Průmyslová zóna Karviná-Nové Pole

2. Průmyslový park Verne, Klášterec nad Ohří

3. Průmyslová zóna Slaný-Sever

BRAND24

ZVLÁŠTNÍ CENA: ZÓNA S NEJVHODNĚJŠÍM URBANISTICKÝM ŘEŠENÍM

Průmyslová zóna Severní Předlice, Ústí nad Labem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).