Menu Zavřít

Žonglování s pojištěnci

30. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Premiér Fico chce přetáhnout klienty soukromých penzijních fondů do státního systému

Globální finanční krize může sloužit jako dobrá záminka k prosazování změn, které se právě hodí státním úředníkům. Příkladem je sousední Slovensko, kde chce premiér Robert Fico podobně jako v Argentině sáhnout na soukromé penzijní spoření, jež zde funguje jako alternativa ke státnímu penzijnímu pojištění. Prosadil proto v pořadí již druhý zákon, který umožňuje Slovákům přejít do systému státního penzijního spoření. Ten se přitom potýká s nedostatkem peněz. V nedávném rozhovoru pro Slovenský rozhlas Fico dokonce nevyloučil, že Slovensko by mohlo v krajním případě zestátnit důchodové úspory obyvatel. „Celý systém, jak ho nastavila předcházející vláda, je postavený na principech, které v krizové situaci nefungují a nejsou schopné zabezpečovat ochranu vkladů lidí,“ uvedl premiér. Argumentuje tím, že slovenské důchodové správcovské společnosti (DSS), takzvaný druhý pilíř penzijního systému, investují peníze do nestabilních fondů. Kolaps akciových trhů Ficovi umožnil toto téma opětovně otevřít. Jeho ministryně práce Viera Tomanová neváhala přirovnat správce soukromých fondů k Adolfu Hitlerovi. „I Hitler zneužil penzijní fondy a vyzbrojil svoji armádu z nich, to není sranda,“ řekla doslova.

BRAND24

Budou chybět peníze Reformu důchodového systému spustili na Slovensku v lednu 2005. Prvním pilířem zůstalo klasické spoření do státem spravované Sociální pojišťovny (SP), která pokrývá výplatu důchodů. Do SP platí Slováci povinně polovinu svých odvodů. Druhý pilíř sestává ze šesti soukromých důchodových správcovských společností, kam mají možnost střadatelé spořit druhou polovinu. V současnosti je v něm na 1,5 milionu lidí. Na účtech v DSS si slovenští občané našetřili už více než 60 miliard slovenských korun (asi 50 miliard Kč). Třetí dobrovolný pilíř důchodového systému tvoří doplňkové důchodové spoření.
Podle zákona bude SP důchody vyplácet ještě patnáct let sama, hrozí tedy, že v ní brzy budou chybět peníze. Ficova vláda otevřela druhý pilíř poprvé na začátku letošního roku, kdy rozsáhlou kampaní přilákala zpět do státní SP sto tisíc pojištěnců. Podle serveru aktuálně.sk by měl být druhý pilíř opětovně otevřen od 15. listopadu 2008 do 30. června 2009. Fico si slibuje získat až deset miliard slovenských korun a přetáhnout do SP až 150 000 pojištěnců ze soukromých fondů. Nesystémové přetahování „Druhé otevření nepovažujeme za systémové a nesouhlasíme s ním,“ říká šéf Asociace DSS Peter Socha. Zároveň však dodal, že když už musí tato situace nastat, přál by si, aby možnost návratu nebyla časově omezena. „Opakované otvírání dveří znejišťuje pojištěnce, je to nesystémové, účelové a v takovém případě raději volíme menší zlo,“ vysvětlil. Vláda však tento návrh doposud odmítala. Prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok říká, že Slovensko je dobrou ukázkou toho, jak rizikové je podnikat v sektoru, který je navázaný na stát a na rozhodování státních úředníků. Podle něj se ukázalo, že tak klíčová záležitost, jako je důchodový systém, by měla být vždy součástí politického konsenzu, aby nedocházelo k překotným změnám jako na Slovensku. „Přitom tamní fondy za sebou mají krátkou, ale dobrou historii. I ve světle globální krize si vedou solidně,“ uvedl Rusnok. Fico podle něj fondy prezentuje jako ztělesnění zlého nadnárodního kapitálu a vytrvale je atakuje. Hlavní důvod posledních opatření vidí Rusnok v tom, že Slovensko se po přijetí eura ocitlo pod drobnohledem a prostředky z původně soukromých penzijních fondů by vládě umožnily získat peníze, které z jiných zdrojů momentálně nemůže odčerpat.

TABULKA
Šestka důchodových společností na Slovensku
AEGON Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť AXA ČSOB ING dôchodková správcovská spoločnosť VÚB Generali dôchodková správcovská spoločnosť

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).