Menu Zavřít

Znovu pod odhady. Americká ekonomika rostla o 1,2 procenta

29. 7. 2016
Autor: čtk

Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil v celoročním přepočtu pouze na 1,2 procenta z tempa 0,8 procenta v předešlém kvartálu. Ukázal to dnešní rychlý odhad amerického ministerstva obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst o 2,6 procenta. Je to přitom už potřetí za sebou, kdy čtvrtletní tempo nedosáhlo na odhady.

Růst za první čtvrtletí byl navíc po zpřesnění dat horší, než se doposud uvádělo. Dosavadní údaje hovořily o růstu 1,1 procenta.

K rychlejšímu růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve druhém čtvrtletí přispěly prakticky jen výdaje spotřebitelů, které v USA tvoří více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity. Za druhé čtvrtletí tyto výdaje vzrostly o 4,2 procenta, nejrychleji od posledního čtvrtletí 2014. Tempo jejich růstu bylo více než dvojnásobné ve srovnání s prvním čtvrtletím, kdy činilo 1,6 procenta.

Podle údajů, které souběžně zveřejnilo ministerstvo práce, vzrostly mzdy a odměny od dubna do června o 0,6 procenta. To je stejné tempo jako v prvních třech měsících roku.

Ekonomickou expanzi naopak už čtvrtý kvartál za sebou brzdila nižší tvorba zásob. Ta klesla vůbec poprvé od třetího čtvrtletí 2011. Nižší zásoby jsou ale dobrým signálem z hlediska hospodářského růstu v příštích čtvrtletích. Nutnost jejich obnovy by totiž měla podpořit průmysl a výrobu obecně. Pokud se ale od tohoto faktoru odhlédne, rostla ekonomika o 2,4 procenta.

Čtěte o vývoj ekonomiky v EU:

Ekonomický růst v EU zpomalil

Na jednotku uspořené energie firmám stačí čtyřikrát méně dotací než v jiných oblastech.

„Když se zohlední dopad nižších zásob, vypadá základní tempo růstu zdravěji, než jaké je vykazované číslo,“ poznamenal podle agentury Reuters analytik společnosti IHS Markit v Londýně Chris Williamson.

Znovu klesly i výdaje, které firmy vynakládají na vybavení. Zaznamenaly už třetí čtvrtletní pokles za sebou, což je nejdéle od hospodářské recese z let 2007 až 2009. Firemní investice do zařízení zasáhly nízké ceny ropy, kvůli nimž klesly zisky energetických firem. Podle ekonomů jsou ale podnikatelé opatrní i kvůli nejisté globální poptávce a nadcházejícím prezidentským volbám v USA. Vývoz z USA navzdory přetrvávajícímu vlivu silnějšího dolaru a slabé světové poptávce ve druhém čtvrtletí naopak rostl.

Analytici podotýkají, že neuspokojivý výsledek za druhé čtvrtletí asi přinutí americkou centrální banku (Fed) vyčkat s případným zvýšení úrokových sazeb na později. Fed ve středu uvedl, že krátkodobá rizika pro výhled americké ekonomiky se zmírnila, čímž centrální banka podle některých názorů otevřela dveře dalšímu zpřísnění měnové politiky v příštích měsících.

Dolar po dnešní zprávě o HDP klesl ke koši šesti hlavních světových měn, zatímco hlavní akciové indexy se vydaly dolů.

Americká vláda dnes zároveň zveřejnila zpřesněné údaje o výkonu domácí ekonomiky zpětně do roku 2013. Jedním z důvodů jsou otázky týkající se měření a související tendence uvádět nižší odhady velikosti HDP za první kvartál. Růst HDP za loňské první čtvrtletí byl tudíž zpřesněn výrazně vzhůru na rovná dvě procenta z dosud uváděných 0,6 procenta. Vláda zároveň zvýšila údaj o celkovém loňském růstu na 2,6 procenta z dosud uváděného tempa 2,4 procenta.

BRAND24

Přečtěte si o prognóze vývoje českého HDP:

Růst ekonomiky podle rezortu financí zvolní


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).