Menu Zavřít

Znovu o číslovkách

11. 4. 2005
Autor: Euro.cz

na slovíčko Zůstaňme ještě u číslovek. Rozpaky někdy vyvolává jejich skloňování. Učísel do pěti lze jenom dodat, že se ve 2. pádě vedle tvarů bez tří a čtyř objevuje rovněž správné bez třech a bez čtyřech. U vyšších stojí za poznámku, že při skloňování deset a dvacet je korektní deseti i desíti a obdobně dvaceti i dvacíti (jak dvacetikoruna, tak dvacítikoruna).

na slovíčko

Zůstaňme ještě u číslovek. Rozpaky někdy vyvolává jejich skloňování. Učísel do pěti lze jenom dodat, že se ve 2. pádě vedle tvarů bez tří a čtyř objevuje rovněž správné bez třech a bez čtyřech. U vyšších stojí za poznámku, že při skloňování deset a dvacet je korektní deseti i desíti a obdobně dvaceti i dvacíti (jak dvacetikoruna, tak dvacítikoruna).

Čísla 21 a výše vyjadřujeme buď číslovkou dvacet jeden, nebo jednadvacet. V prvém případě je třeba počítaný předmět skloňovat, druhý má tu výhodu, že můžeme užívat vždy stejný tvar - 2. pád čísla množného. Takže dnes je přípustné napsat třeba 152 korun a číst sto dvaapadesát korun a nemusíme trvat na tvaru 152 koruny jako dříve.

BRAND24

Jistou volnost nám dává také skloňování počítaného předmětu ve spojení s číslovkou sto. Máme volbu skloňovat buď jenom číslovku (o stu korun), číslovku i jméno (o stu korunách) nebo pouze jméno (o sto korunách). U číslovky tisíc se ve 3. a 6. pádě může vyskytnout jak k tisíci korun a o tisíci korun, tak k tisíci korunám a o tisíci korunách, v 2. pádě plurálu pak jako neurčité číslo tvar tisíců - škody šly do tisíců.

Závěrem pár slov o číslech ve vztahu ke zkratkám a značkám. Dělá se mezi nimi zásadně mezera, například 50 km či 5 %. Chceme-li však vyjádřit přídavné jméno, mezeru neuvádíme: 50km rychlost či 5% úrok. Platí to samozřejmě i tenkrát, je-li značka vyjádřena slovně: 50kilometrová rychlost, 5procentní úrok. Bez mezery píšeme rovněž 20x či 20krát a 20násobný.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).